Bryggkaffe hetast på kaffefestival
I helgen ordnas Helsinki Coffee Festival för första gången. Här om någonstans är trenden tydlig: mjölkiga caffe latte har svalnat och bryggkaffet är hetast igen.
För ett par år sedan var tävlingen Latte art – konsten att skapa vackra mönster i mjölkskummet – en stor grej bland kaffefantasterna. Men i år var intresset för tävlingen så litet att den inte blir av. I stället vinner bryggkaffetävlingen Brewers Cup och smaktävlingen Cup Tasting mark. Båda tävlingarna ordnas i helgen under kaffefestivalen Helsinki Coffee Festival i Södervik.
Dessutom utses Årets barista i en tävling där det gäller att vara snabb vid espressomaskinen. Förutom tävlingarna bjuder festivalen på föreläsningar, demonstrationer, minikurser – och smakprov, naturligtvis.
– Bryggkaffetrenden visar att folk har blivit mer kvalitetsmedvetna. Smaken har blivit viktigare än utseendet, säger baristan Viivi Ahtiainen som för första gången deltar i tävlingen Brewers Cup.
I tävlingen ska varje deltagare välja sitt kaffe, sin bryggmetod och sitt recept själv. Viivi Ahtiainen har sin strategi klar: bönorna är etiopiska och de bryggs med en aeropress. Kaffet rostas i ett mikrorosteri i Henriksdal och mals på plats. Till tävlingen hör också att man ska kunna beskriva kaffets smaknyanser.
- Från fredag till söndag pågår Helsinki Coffee Festival i Kattilahalli i Södervik.
- Fredagens program riktar sig till proffs, medan lördagens och söndagens program riktar sig till amatörer och kaffevänner.
- Under festivalen kan man testa på olika kaffesorter och få tips om hur man tillreder gott kaffe hemma.
- Biljetter kan köpas på biljett.fi. Läs mer här.
– Dessutom ska juryn vara av samma åsikt och faktiskt känna de smaker och egenskaper man beskriver. Det gör mig kanske mest nervös, säger Ahtiainen.
I tävlingens andra moment får deltagarna varsin påse med kaffebönor. Uppgiften är att ta fram kaffets bästa egenskaper.
Hur mycket kan man egentligen påverka kaffets smak?
– Massor! Tjusningen med bryggkaffe är just att man kan påverka smaken så mycket genom att rosta, mala och brygga. Men också receptet, alltså andelen vatten, kaffe och hur länge det bryggs, påverkar smaken.
Tvåa i två tävlingar
Ahtiainen är ingen nykomling på tävlingsscenen. För två år sedan deltog hon i Latte art och i fjol i Årets barista. Båda gångerna kom hon tvåa och var en hårsmån från att vinna.
– Jag hade gärna deltagit i Årets barista också i år men hade inte tid. Det var otroligt kul i fjol. På femton minuter ska man inför en jury tillreda fyra espresso, fyra cappuccino och fyra identiska signaturdrycker. Jag har noll minnen från själva tävlingen för allt gick så fort och jag arbetade som en robot, säger hon och skrattar.
Har du några experttips för den som vill brygga gott kaffe hemma?
– Smaka dig fram! Kaffe behöver inte vara komplicerat, men man utvecklar sitt smaksinne när man letar efter sina smakpreferenser. Be gärna om råd på något kafé som säljer kvalitetskaffe. Vill du sedan gå ett steg vidare rekommenderar jag att satsa på en egen kaffekvarn och en våg. Nymalet kaffe och rätt proportioner gör mycket för smaken. Men hittar du ett gott kaffe som du gillar så har du redan vunnit. Du behöver inga konstiga grunkor – en vanlig elkokare eller en pressobryggare fungerar utmärkt för hemmabaristan.