Hemvårdens mat dyrare i Helsingfors
Hederlig husmanskost som pannbiff, kåldolmar och korvsås. Och leverans hem antingen varje dag eller två gånger i veckan. Storköken i Helsingfors och Vanda har olika sätt att fungera, och kostnaderna är olika. För en senior inom hemvården Helsingfors är en måltid 70 cent dyrare än i Vanda.
Storköksmaten som seniorer inom hemvården i Helsingfors och Vanda äter påminner inte om de experimentella och exotiska rätterna som professionella kockar och matglada amatörer vispar ihop i uppsjön av matprogram som går på tv från morgon till kväll.
Men det är vällagade rätter som tillreds enligt personliga kostråd för till exempel allergikern eller diabetikern, enligt näringsvärde och energibehov och enligt alla regelverk kring salt, socker och tallriksmodeller. Måltidsservicen inom hemvården i både Vanda och Helsingfors har olika praxis och system, och den gemensamma nämnaren är, enligt HBL:s provsmakning hos båda, att leverera smaklig mat.Vi testade måltider hos Vantti i Vanda och Palmia i Helsingfors.
- Till lottornas mindre uppmärksammade insatser i andra världskriget var utvecklandet av det moderna storköket.
- Efter krigsslutet 1945 beslöt några lottor bli företagare och öppnade Helsingfors storkök.
- I konceptet ingick att leverera till eller tillreda lunchmat på stora arbetsplatser.
- Verksamheten var framgångsrik och lottorna byggde storköksanläggningen i Backas.
- Åren tog ut sin rätt och lottorna sålde till Fazer, som tog över konceptet som blev nuvarande cateringen Amica.
- Fazer sålde fastigheten till Helsingfors stad.
- Palmia är ett affärsverk som ägs av Helsingfors stad.
- Vantti eller Vantaan tilapalvelut är ett dotterbolag till Vanda stad och producerar i likhet med Palmia måltider, städtjänster och fastighetsservice.
Tre storkök i Vanda
Vantti driver tre storkök i olika delar av staden och levererar dagligen 500 varma måltider till personer inom hemvården. Ett av köken finns i servicehuset Myrans i Myrbacka och här tillreder man mellan 160 och 200 rätter varje dag. Alternativen är klassade enligt storlek, S, M och L.
– De flesta väljer M. Storleken L är generöst tilltagen och ofta delar ett par på den portionen. Priset är detsamma, 7 euro per måltid och den dagliga leveransen ingår. Däremot kan man inte välja mellan olika rätter, utan får dagens enligt vårt schema, säger chefen för måltidsservicen, Marjukka Myötämäki på Vantti.
I veckoschemat i slutet av februari ingick bland annat korvstroganoff, soppa på köttfärs, kycklingfärsbiff, strömmingsbiff och karelsk stek.
Principen är att använda inhemska råvaror men den här tiden om året köper Vantti till exempel belgiska morötter och det säger sig själv att mangon i efterrätten inte är odlad på Kimitoön.
– Rätterna är individuella så att vi beaktar olika allergier och specialbehov. Och så handlar det om en enda måltid, inte mat som ska täcka behovet för hela dygnet, understryker hon.
Till måltiden hör utöver den varma rätten även någon form av sallad eller grönsaker eller bröd och alltid efterrätt. Energivärdet är ungefär 600 kalorier, och motsvarar en tredjedel av dagsbehovet.
En torsdag i mitten av februari var dagens rätt stek med potatis och morötter. Köttet är finskuret, i riktigt små bitar, potatisen mjuk liksom morötterna. Husmanskost, aningen anemisk, men ändå inte smaklös och så har man använt glädjande små nypor salt.
Favoriter är husmanskost
– Vi följer noga alla nya direktiv kring till exempel salt. Och i dag är rekommendationen av dagligt saltintag betydligt lägre än tidigare, tillägger Myötämäki och berättar att favoriter i Vanda är köttbullar, ärtsoppa och sjömansbiff.
Bakom köket på Myrans packar man ner dagens måltider med rutin längs ett löpande band. Max Blom slevar upp varmrätt i porslinsskålar och så går processen vidare så att skålen jämte tilltugg som sallad och efterätt placeras i en specialdesignad styroxlåda med skräddarsydda fack för varje anrättning.
– Namnlappar och körlistor enligt schemat ser till att mottagaren får rätt måltid. Och leverantören plockar upp föregående dags lådor och skålar och returnerar dem till oss.
Posten levererar hem
Både hos Vantti och Palmia är det posten som kör ut leveranserna.
– Posten har logistiken, resurserna och fordonen, säger Heli Laukko som svarar för kundtjänsten på Palmia i Helsingfors.
Fast egentligen kan man tala om Palmia i Vanda för det i Backas som storköket finns. Här tillreder man omkring 1 500 måltider per dag.
I Vanda sker leveransen varje dag och huvudrätten är varm, i Helsingfors har man valt att distribuera två gånger i veckan, och då levererar man tre respektive fyra nedkylda måltider per gång.
Så fort maten hos Palmia är färdig kyls den ner, läggs i förpackning med gas och förvaras i kylrum där temperaturen är 4-6 grader. Efter packning i styroxboxar som rymmer mat för tre fyra dagar sker leveransen. Skillnaden till Vantti är att beställaren, senioren där hemma, får maten levererad max två gånger i veckan och ska själv värma den.
En annan skillnad är att beställaren inom hemvården i Helsingfors har en meny att välja ur, och ungefär tre alternativ per dag. Beställer man till exempel mat för lördag, söndag, måndag och tisdag ska man bestämma sig mellan 10 olika menyer. Leveransen är då på en fredag. Och mat för de andra dagarna i veckan kommer på posten på tisdagar.
Påskmeny med memma och lamm
– Varje dag bjuder flera alternativ, och vi försöker anpassa rätterna till säsongen så att påsken har lamm i olika tappningar och som efterrätt pascha eller memma. Och vi skräddarsyr förstås portionerna enligt till exempel allergier eller diabetes, säger Laukko och tillägger att ett av de mest omtyckta alternativen är kåldolmar. Påskveckans meny innehåller utöver lamm också strömming i krämig smetana, regnbågslax i några olika utföranden och grönsaksgryta samt korvsoppa.
Av en slump har Palmia dukat upp ungefär samma provsmakningsrätt som Vantti med finskuret kött, potatis men som mos och kokta grönsaker.
– Eftersom det är fråga om äldre människor kan grönsakerna inte vara al dente, påpekar Laukko.
Smaken är det inget fel, aningen mer kryddad rätt än hos Vantti och köttet är ännu mörare. Mest överraskar den fräscha grönsalladen med piffig sås på vit balsamicovinäger. Till den dagens alternativ hör också strömming dränkt i sås på smetana. Känns inte som den mest kalorisnåla rätten men smakar riktigt gott.
Tiden inte mogen för etnisk mat
Men hos både Vantti och Palmia säger man att tiden ännu inte är mogen för etnisk mat som rätter med indisk, thailändsk eller mexikansk smaksättning.
– I dag levererar vi till generationer som inte har fått smak för de mest kryddstarka rätterna. Men det är klart att vi får lov att anpassa oss inom en överskådlig framtid.
Också hos Palmia är målet att hålla graden av inhemska produkter hög, och är 75-80 procent enligt säsong.
Vantti och Palmia prissätter olika. Vantti tar 7 euro per varm måltid och det inkluderar leverans varje dag. Palmia tar från 1 mars i år också 7 euro men på det kommer 2,50 per leverans. Leveranser sker två gånger i veckan, och är alltså 5 euro för 7 måltider, om man har valt mat för alla dagar. I Helsingfors betalar man alltså 7,70 euro för en måltid varje dag.
Både Helsingfors stad och Vanda stad subventionerar måltiderna inom hemvården. Enligt social- och hälsovårdsnämnden föredragningslista var subventionen 2014 i Helsingfors 0,32 euro per måltid, i Vanda 76 cent på vardagar och 1,86 euro på veckoslut. För leverans subventionerar Helsingfors 4,43 euro på vardagar och 4,82 på lördagar.
Läs Nina Weckströms kommentar om maten här.