Finlands första örtkafé öppnade
Hela förra sommaren gick Anna Olaskari omkring och plockade örter. I höstas landade de i vackra tepåsar och nu säljs de i kaféet Chotto matte i Berghäll, förmodligen Finlands första vildörtskafé.
På spisen puttrar en mörk dryck i en kastrull.
– Det är vinterte, vill du ha en kopp?
Teet är bryggt på bland annat sprängticka, äpple och nypon och smakar friskt och värmande. Det är kaféföretagaren och örtexperten Anna Olaskari som själv plockat alla ingredienser. Äppelbladen kommer från träden på hennes pappas gård och resten har hon plockat i närheten av sitt barndomshem och på rena platser längs med den södra kusten.
– Jag börjar redan i maj, och plockar enligt säsong ända in i september. Min treåring brukar vara med och plockar kottar i en egen korg, säger hon.
De vilda örterna får sedan torka i arbetsrummet i Vallgård innan de sätts i påsar. För tillfället har Anna Olaskari sex olika teblandningar. Tidigare har hon sålt dem i olika butiker men i höstas kändes det som rätt läge att starta eget. Kaféet Chotto Matte finns nu i samma lokaler som vintagebutiken Olo-huone på Flemingsgatan i Berghäll. Förutom örtteer säljs här också olika bakverk, raw cakes och kaffe. Och i ett av hörnen finns ett stort dockhus och en hög med sällskapsspel.
– Det behövs fler platser där barn är välkomna. Det var en av orsakerna till att jag ville öppna ett kafé. Jag hoppas att många barnfamiljer ska hitta hit.