Streat Helsinki åker till förorten
Gatumatsfestivalen Streat Helsinki förlängs till en vecka och åker ut till förorterna. I år får besökarna också chansen att smaka på gatumat från många utländska matvagnar.
När festivalen ordnades en solig dag i mars i fjol ville mer än 20 000 personer komma till Torgkvarteren för att få sig en bit gatumat. Besökarna var dubbelt fler än väntat, det blev köbildning och en del försäljare sålde slut sina lager. I år ska festivalen därför förlängas och breda ut sig också utanför Torgkvarteren. Tjuvstartar gör man redan på lördag med förortssatsningen Streat Helsinki Suburbs.
Några matvagnar åka först till Malm (21.2) och sedan till Gårdsbacka (28.2), Nordsjö (7.3) och Drumsö (14.3). Den 16 mars startar festivalen i centrum med föreläsningar, kockskolor och program och på veckoslutet den 21-22 mars fylls centrumgatorna av gatumat.
Man kan ansöka om en försäljningsplats fram till den 21 februari, så programmet är inte spikat än. Men arrangörerna lovar att utbudet blir brett.
–Det finns redan ett internationellt intresse för festivalen trots att den bara ordnats en gång tidigare. I år deltar många försäljare från Sverige och vi kommer sannolikt att ha försäljare ända från Moskva, och workshopledare från San Fransisco och Turkiet, säger Helsingfors matstrateg Timo Santala.
Många av de inhemska försäljare som deltog med försäljningsstånd i fjol har i år investerat i en matvagn, berättar producenten Anna Pakainen.
– Från Seinäjoki kommer till exempel en gammal amerikansk skolbuss som gjorts om till gatukök, säger hon.
Nytt för i år är också evenemanget Night Bites som ordnas den 19 mars och där man aktiverat stadens grillkiosker.
– Grillkioskerna kommer att samarbeta med några stora namn i branschen, och det kommer att resultera i god mat! Men mer kan vi inte säga i det här skedet, säger Timo Santala.
Med Night Bites vill man aktivera diskussionen om vad nattmaten kunde vara.
– Alla älskar våra grillköksklassiker och de har sin givna plats i stadsbilden. Men också nattmaten kan utvecklas, säger Santala.
Ett av målen med evenemanget är att få liv i gatumatstraditionen som hittills varit ganska begränsad i Finland. Arrangörerna vill också göra stadens byråkratidjungel lättare. En av workshoparna riktar sig till aspirerande matvagnsföretagare eller krögare för att hjälpa dem på traven med det praktiska.
– Staden jobbar numera aktivt för en levande matkultur på gatorna. Vi har kommit milslångt med den saken jämfört med för några år sedan, säger Anna Pakarinen.