Är Vova Helsingfors mest omtyckte man?
I Helsingfors uteliv känner folk honom kort och gott som "Vova". Valdemar Gusev välkomnade gäster vid Kellarikrouvis dörr i 38 år och efter mer än 50 år i branschen jobbar han fortfarande, nu på Elite.
– En gång provade jag på att jobba på nattklubb. Man skulle ha öronsnäcka och skyddsväst och allt möjligt. Nej, det var inte alls min grej! säger vaktmästaren Valdemar Gusev som blivit "Vova" med halva stan tack vare sitt öppna leende och trevliga sätt.
- Ålder: 68 år.
- Bor: I Baggböle, Helsingfors.
- Familj: Barnen Päivi, Markku och Jari.
- Äter helst: Griskotlett.
- Dricker helst: Öl.
- På fritiden: Sköter konditionen med simning, joggning och rinkbandy.
- Favoritställen i Helsingfors: Elite och Strindberg.
Vaktmästaryrket är något helt annat än att hålla styr på bökiga kunder vid en nattklubb, intygar han.
– För vaktmästaren är det viktigaste att man tycker om människor, att man är gästvänlig och att man kan svara på vilka frågor som helst.
Valdemar Gusevs väg mot restaurangbranschen startade från Kimitoön där han växte upp. Som 14-åring tog han ett jobb vid låsfabriken i Björkboda men kände hela tiden att han ville se mer av världen. Hans bror Erkki var en framgångsrik spjutkastare och hade nyligen flyttat till Helsingfors. Där extraknäckte han på en krog och lade in ett gott ord för sin lillebror. Sagt och gjort, så fort Valdemar Gusev fick sin chans åkte han till Helsingfors och började jobba som lagerkarl. Restaurangen hette Atria och fanns på Kajsaniemigatan 1.
– Mitt jobb var mest att öppna flaskor och bära lådor. På den tiden såldes inte öl i stop utan servitriserna bar flaskorna till bordet.
Valdemar Gusev har fyra bröder, Erkki, Yrjö, Paavo och Leo, och de jobbade alla i tur och ordning på Atria.
– När en Gusev for, kom nästa in, säger han och skrattar.
Så fort han blev 18 började Gusev jobba som vaktmästare, ett jobb han genast trivdes med.
– Fast på sextiotalet var jobbet mycket striktare. De anställda skötte bara om sina egna poster och hade nästan ingen kontakt med varandra. I dag är det mycket ledigare och vi har bättre gemenskap. När samarbetet funkar, funkar hela restaurangen. Också kunderna lägger märke till den goda stämningen.
"Varje kund är nummer ett"
Valdemar Gusev utvecklade snart ett eget motto som han håller fast vid än i dag: "För mig är varje kund nummer ett".
– Jag gör inte skillnad på folk. Alla kunder på "min" restaurang ska få lika bra betjäning, oberoende av vem de är eller hur de ser ut, säger han.
Mottot fungerade bra och efter en tid ringde restaurangerna rent av upp Valdemar Gusev för att fråga om han ville jobba för dem. Listan blev lång: Atria i Kajsaniemi, Orso på Arkadiagatan, Hildénin ravintolat på Alexandersgatan ... Men det var Kellarikrouvi vid Kaserntorget som blev Gusevs mest långvariga arbetsgivare. Där jobbade han i hela 38 år fram till 2006, då han flyttade till Elite.
– Jag började på Kellarikrouvi 1968, ett år innan öl började säljas i butiken och också krogen fick fulla rättigheter. På "Fabban" blev jag bekant med många svenskspråkiga som uppskattade att bli betjänade på sitt modersmål.
Var du någonsin med om några hotfulla situationer?
– Nej, inga alls. Jag har alltid haft tur. Visst är folk oense ibland men man kan lösa alla sådana situationer med lite diplomati. Som vaktmästare lär man sig ett och annat om psykologi.
Hur var det när rökförbudet på krogarna infördes? Inga protester?
– Nej, faktiskt inte. Då jobbade jag redan på Elite och folk visste nog var de befann sig. I dag har Elite dessutom stans finaste rökrum. En del kommer in bara för att läsa tidningen och röka en cigarrett i det fina rummet.
Nytt på Kaserntorget
Valdemar Gusev är en vaktmästare av det gamla gardet. Han tycker det är synd att garderoben allt oftare sköts av inhyrd arbetskraft som byts ut vecka efter vecka.
– Det bästa är om kunderna får en personlig relation till krogen och de anställda. När jag flyttade från Kellarikrouvi till Elite träffade jag snart skådespelaren Heikki Kinnunen vid dörren. Då utbrast han förvånat "Jag trodde jag var på väg till Elite, men jag har tydligen kommit till Kellarikrouvi!", säger Gusev och skrattar.
Har du några andra kändisar som stammisar?
– Jag brukar inte "namedroppa" men skådespelarparet Anja Pohjola och Pärre Sirén har sagt att jag får nämna dem som mina vänner i alla sammanhang.
I veckan kom nyheten om att Kellarikrouvi ska stänga, och Gusev tycker att det är ett bra läge för nya vindar.
– Ville Relander och hans restaurang The Cock som ska öppna i stället får säkert lite fart på Kaserntorget. Torget har ett fantastiskt centralt läge, nära Sverigebåtarna och allt, men det har hittills utnyttjats ganska dåligt.
.