Flytande krog öppnar efter tio års kamp
Pontonerna som ska hålla krogen flytande seglar in i Djurgårdsviken om ett par veckor. Själva restaurangen öppnar i april 2015. Projektet har tagit tio år att genomföra.
I september har det gått exakt tio år sedan arkitekten Simo Freese ritade sitt första förslag till en flytande restaurangpaviljong som ska ankra och förtöja utanför Folkets hus på Broholmen i Helsingfors.
Initiativ till krogen togs av Helsingfors arbetarförening som knappast kunde ana hur lång tid projektet skulle ta. Den nya flytande krogen kompletterar det nuvarande restaurangutbudet i Folkets hus som drivs av arbetarföreningen.
Mest dröjsmål orsakade alla instanser som överklagade i alla skeden med motiveringar som att restaurangen förfular Djurgårdsviken för evigt och att det finns tillräckligt med krogar i Berghäll sedan tidigare. Inte bara nära grannar rasade, också stadsdelsföreningen på till exempel Brändö ansåg sig kränkt och förde frågan till förvaltningsdomstolen.
Men arbetarföreningen gav inte upp och nu drar vd Jorma Bergholm en lättnadens suck.
– Alla grundläggande arbeten under vattnen och vid kajen är slutförda. Pontonen, som är så stor att den inte ryms i ett stycke under Långa bron, seglar in om ett par veckor och sedan monterar man ihop de två beståndsdelarna. Därefter kommer arbetena med att bygga själva restaurangen äntligen i gång, säger han.
Man har rentav prickat in invigningsdatum, den 8 april 2015. Restaurangen ska heta Meripaviljonki och meningen är att uttryckligen specialisera sig på fiskrätter.
– Kostnaderna har rentav sjunkit från beräknade 4–5 miljoner euro till 3–4 miljoner euro så det är också goda nyheter.
Arkitekturen speglar den kanske mest karakteristiska byggnaden i närheten, Runda huset. Restaurangen håller med andra ord en rund form, och stora glasytor bidrar till en flytande lätthet.