Festivalens far vill förändra samhället
Timo Santala tror inte på demonstrationer eller enfrågerörelser. Enligt honom är kreativa och aktiva invånare förutsättningen för en välmående stad. Därför vill han låta stadsborna – inte byråkraterna – sätta gränserna.
Under restaurangdagen kan man testa hur det är att driva egen restaurang eller bekanta sig med exotiska smaker och nya ställen. Matfestivalens fyraåriga historia har visat att popuprestaurangerna som öppnar för en dag ger en försmak av kommande mattrender.
– På restaurangdagen för tre år sedan var pulled pork populärt. För två år sedan vietnamesisk mat, säger Timo Santala, en av upphovsmännen till evenemanget.
Men möjligheten att förverkliga sina drömmar handlar om mer än mat. Som Santala ser det bidrar alla som deltar i restaurangdagen i en samhällelig protest.
– I stället för att skriva pamfletter och demonstrera visar vi på ett proaktivt och konkret sätt vad staden kunde vara. Vi kan förändra samhället.
Med det syftar han på de krav som i normala fall begränsar restaurangverksamhet.
– Det är som en bakvänd tolkning av rättstaten. Man är skyldig tills motsatsen är bevisad. Det kan bli farligt på sikt, inte minst ekonomiskt. En stad behöver aktiva och kreativa invånare.
Santala tror på ansvar och förtroende för andra människor. Att det fungerar visar bland annat Airbnb, som ger privatpersoner möjligheten att kortvarigt hyra ut sin lägenhet.
– Jag tycker att välfärdsstaten och den nordiska modellen är jättebra. Avigsidan är att vi förlitar oss för mycket på samhället och räknar med att någon annan sköter det. Och bara för att man lämnar in femton blanketter betyder det inte att man tar ansvar. Ibland är det till och med tvärtom. Restaurangdagen ordnas för fjärde året och vi har inte fått några rapporter om matförgiftning eller andra problem.
Gemenskap bestämmer
Byråkratin i Helsingfors är en enorm bromskloss, tycker Timo Santala. Han berättar hur en kompis till honom såg klättergrepp på natursten i Berlin. Eftersom det finns många stenar och klättrare i Helsingfors ringde kompisen till idrottsverket för att fråga om man kunde göra motsvarande här.
– Den första personen sade ett det inte var hans ansvar och kopplade henne vidare. Det gjorde nästa tjänsteman också. Hon talade med tio personer på 45 minuter. Till slut kopplades hon tillbaka till den första personen.
I Santalas idealvärld är det gemenskapen som sätter gränserna för vad som kan godkännas och bestämmer vad det offentliga utrymmet används till. I dag kan ett stadsevenemang falla på att en handfull klagar trots att tio tusen uppskattar det. Han hoppas att det uppstår nya sätt att mäta gillandet, och ser stora möjligheter med sociala medier.
– Genom dem kan man nå alla och skapa äkta demokrati. Jag ser också stor potential i öppna data och gräsrotsfinansiering.
Om invånarna verkligen vill ha klättergrepp har lokalpolitikerna makt att kräva det redan nu. Varför inte gå den vägen?
– Man ska inte behöva politiker för en sådan sak. Staden har redan en massa parker.
Själv har Santala inget intresse av att gå med i politiken.
– Jag uppnår mer på mitt eget sätt. Se bara hur medierna lynchar politikerna för minsta lilla fel. Tyvärr leder det till att de smartaste människorna inte håller på med politik.
Svårt finansiera
I takt med att restaurangdagen har vuxit utanför Finlands gränser har kraven på en fungerande administration växt. Eftersom jobbet sköts ideellt är det ingen självklarhet. Även om allas arbetsinsats är välkommen krävs det att kärntruppen förbinder sig för en längre tid och att de är experter på sina respektive uppgifter. Ett exempel på utmaningarna är restaurangdagens prisbelönta app.
– Den gjordes med frivilliga krafter på tre dagar för 2,5 år sedan. Men nu har vi ingen som kan uppdatera den. Den som vill göra en mobilapp är hjärtligt välkommen!
Extern basfinansiering ligger högt på Santalas önskelista.
– Vi söker privata och offentliga samarbetspartner, gräsrotsfinansiering är också ett alternativ.
Själv tycker han att staden skulle vara en naturlig finansiär. Restaurangdagen ger Helsingfors synlighet internationellt och intresset tycks inte avta – till exempel intervjuades Santala av tidskriften Forbes i veckan.
På Helsingfors stads officiella turismsidor visithelsinki.fi beskrivs restaurangdagen som en matens fest och ett nytt slags gemenskap, och festivalen har kammat hem flera pris.
Men några pengar har Helsingfors stad inte bidragit med.
– Jag har förhandlat med Helsingfors i två år, utan resultat. Kulturcentralen gav oss 3 500 euro i fjol, men det räcker så klart ingenstans.
Varför ordnas restaurangdagen så ofta?
– Den är tillräckligt stor fast den ordnas fyra gånger per år. Är det till exempel ett problem att det är fredag varje vecka? Tre månader mellan restaurangdagarna ger tillräckligt med tid att förbereda sig.
Företagare
Timo Santala ligger också bakom We Love Helsinki som ordnar olika stadsevenemang och Let’s eat together, som gör det möjligt att bjuda hem folk man inte känner på mat.Timo Santala har lärt sig en hel del om evenemangsplanering och organisation, och försörjer sig bland annat som konsult och föreläsare. Dessutom skriver och fotograferar han till olika tidningar och jobbar som dj.
– När jag hittar på något nytt evenemang utgår jag från sådant jag själv gillar och funderar om det blir roligare om fler deltar. Det är roligt att leka vattenkrig med tio kompisar men ännu roligare om hundra eller tusen andra kommer med.
Han vill inte berätta något om de idéer han just nu bollar med.
– Jag vill inte skapa någon förhandshajp.