Överbliven skolmat delas ut
Vanda börjar dela ut överbliven skolmat gratis i dag. Kervo börjar samtidigt sälja överbliven skolmat för 2 euro. I Esbo och Helsingfors utreds hur överbliven mat kunde fördelas.
- Alla Sibbo kommuns skolor och daghem säljer överbliven mat till personalen. Matbiljetten kostar två euro.
- Takor-ganisationen Gemensamt bord i Vanda koordinerar utdelningen av mat. I dag startar utdelningen vid Vantaan Työttömät, Ranunkelvägen 22 och Tuulikontti, Kontvägen 4 C. Senare börjar också Elämänlaatu ry och R3 maahan-muuttajanuorten tuki ry dela ut mat.
- I Helsingfors finns ett förslag om att sälja eller dela ut mat. Det är fullmäktigemedlem Petra Malin (VF) som gjort en motion om saken. Förslaget utreds för tillfället.
- I Esbo har lågstadiet Aarnivalkean koulu sålt mat i våras. Men eleverna åt så bra att det inte blev mat över. Nu utreds försäljning av mat från personal-matsalen i Esbo centrum.
Trenden att sälja eller dela ut överbliven mat från storkök började förra hösten i Jyväskylä. Nu är det allt fler städer som hakar på. Majoriteten verkar vilja sälja maten. Vanda är ett undantag. Här har man kommit fram till att det är enklare att dela ut den gratis. Det hela startade med en fullmäktigemotion från De grönas Riikka Åstrand. Här ville också majoriteten av dem som stödde förslaget att maten skulle säljas.
Men av praktiska skäl bestämde staden annorlunda.
– Vi kom fram till att det är bättre att ge maten till organisationer än att sälja den. Alltid då pengar är i rörelse måste det finnas en kassa och en bokföring, säger Pirjo Huvila-Nicklén som är direktör för måltids- och renhållningsservice vid Vantti Oy i Vanda. Matutdelningen görs som experiment i två måna- der.
Men man vet inte med säkerhet om det alltid finns någon mat att dela ut. Dagar då det finns spenatplättar, ugnskorv, gröt eller fiskpinnar på menyn äter eleverna upp allt och då finns det inget överskott.
Vid Vantaan Työttömät ry och invånarlokalen Tuulikontti som ska börja dela ut mat i dag har man ifrågasatt tidtabellen.
– Vi vet inte hur det går och hur mycket folk som kommer och hur mycket mat vi får, säger Marja Nji som är värdinna i Tuulikontti.
– Ja, vi har fått feedback från organisationerna och diskuterat saken, allt är i sin ordning, säger Pirjo Huvila-Nicklén.
Maten kommer från yrkesskolor och i praktiken går det till så att chauffören ringer och frågar om det blivit mat över. Finns det mat som just då produceras och ännu inte lagts fram för eleverna får chauffören komma och hämta den. Maten ska ha en temperatur på +60 grader. Vanligtvis brukar 8–9 procent av yrkesskolornas mat bli över.