Julskinka på servicehem däckade sjutton
113 fall av matförgiftning i Helsingfors i fjol.
Helsingfors miljöcentral utredde 328 misstänka fall av matförgiftning 2013. I de flesta fall lyckades man inte hitta ursprunget, eller kunde inte koppla sjukdomsutbrott till livsmedel.
Enligt miljöcentralens rapport fick 113 personer matförgiftning i Helsingfors i fjol, vilket kan jämföras med 459 år 2012 – då två omfattande epidemier grasserade.
2013 konstaterades ett fall av allvarlig matförgiftning på grund av Clostridium botulinum-bakterien. Källan kunde inte spåras.
Ostron med norovirus orsakade två epidemier.
På ett servicehem insjuknade sjutton personer efter att ha ätit julmiddag. Den sannolika orsaken var en bakterie i julskinkan.
Nio personer som ätit på en resturang med bristfällig hygien fick diarré. Personerna hörde till olika sällskap som besökt resturangen olika tider under tre dagar.
Två personer blev sjuka efter att ha ätit tonfiskpizza på en pizzeria.