Dålig skinka och champinjon i pizzorna
Enligt stadens utredning använder Helsingforspizzerior ingredienser av dålig hygienisk kvalitet.
Helsingfors stads miljöcentral utredde i fjol kvaliteten på ingredienser som används i stadens pizzerior. Av köttfyllningarna var det skinkstrimlor som fick det sämsta betyget och av de vegetariska ingredienserna hade champinjoner och ananas sämst kvalitet.
Miljöcentralen tog sammanlagt 200 prover från 100 pizzarestauranger. Ungefär trettio procent av proverna var av försvarlig eller dålig mikrobiologisk kvalitet. Stadens livsmedelsinspektör Elina Pahkala säger ändå att resultaten inte var överraskande.
– Till exempel i Uleåborg har man gjort en utredning där man fått motsvarande resultat. Däremot fann vi färre listeriabakterier än år 2010 då vi senast utredde kvaliteten, så egentligen var det lite av en positiv överraskning.
Inte farligt
Den dåliga kvaliteten berodde främst på dålig förvaring och hantering av råvaror. Trots att förvarings- temperaturerna oftast var rätt, fann man problem i bibehållandet av kylkedjan.
Efter utredningen fick restaurangerna anvisningar om hur de kan förbättra förvaringen av råvarorna. I de restauranger där man funnit ingredienser av dålig kvalitet tog man senare nya prover för att försäkra att anvisningarna efterföljts. Inga av de nya proverna var av dålig kvalitet.
– Det finns ännu mycket man kan förbättra inom hanteringen av råvarorna, men trots det är det inte farligt att äta pizza i Helsingfors. De flesta av bakterierna dör nämligen medan pizzan är i ugnen, säger Elina Pahkala.