Första flytande kontoret vid Skatudden

Vad är väl mera logiskt än att isbrytarföretaget leder sin verksamhet från ett flytande kontor? När hyresnivån på Skatudden klarnade för Arctia Shipping visade det sig dessutom vara ekonomiskt lönsamt att bygga nytt - på vattnet.

– Det hela började mest som ett skämt - tänk om vi skulle ha ett flytande kontor! Självklart var att förvaltningen ska finnas på samma ställe som isbrytarna, säger Tero Vauraste, vd för statsägda aktiebolaget Arctia Shipping, som bryter isen längs kustområdet i Finland.
När det klarnade att Urho, Sisu och resten av flottan ska ligga förtöjda vid Skatudden började isbrytarföretaget söka efter kontor i närheten, men de var allt annat än billiga att hyra.
– Det här flytande kontoret har kostat 4,3 miljoner euro och våra omkostnader har redan sjunkit, säger Vauraste.
Det flytande kontoret byggdes i våras, togs i bruk i juni och invigdes i går. Det är det första av sitt slag i Finland. Byggnaden är kopplad till kommunalteknik, precis som isbrytarna när de är förtöjda. Stommen är gjord av en patenterad stålkonstruktion och byggt på en ponton i stål.
– Våra stålbehållare lämpar sig utmärkt för flytande byggnader - de rostar inte, de brinner inte och de läcker inte, lovar Kari Hurme, projektansvarig vid byggförtaget Shippax som byggt kontoret.
– Det som skiljer den här byggnaden från andra kontor är att den är byggd på en ponton i stället för en husgrund, säger Mikko Summanen, arkitekten bakom nybygget.
Hur byggnaden klarar av is och kyla återstår att se. Vauraste ser med förväntan fram emot vintern:
– Isen är vårt levebröd! Och kontoret torde stå stadigt fastfrusen i isen.

För exportmarknaden
Men varför ska vi bygga nya kontor på vattnet, samtidigt som över 6000 kontor står outhyrda i huvudstadsregionen? För exporten, naturligtvis.
– Landet behöver nya Nokior. Vi är föregångare på isbrytning. Vi kan också bli det på flytande byggande, tror Tero Vauraste.
Kari Hurme tänker på offshore-företag och olje- och gasfält världen över som potentiella kunder.
– Vi förhandlar med ett brasilianskt oljeföretag, vars personal nu bor väldigt långt borta från plattformen. De är intresserade av flytande bostäder, säger Hurme och nämner Holland och norra Kanada som områden där det finns behov av flytande byggnader.
– Flytande byggnader är en framtida trend. Det här kontoret har väckt stort intresse i arkitektkretsar, säger Summanen.