På sommaren besöks Sibeliusmonumentet av flera busslass utländska turister, men också ett par finländare som inte kikat in i piporna tidigare. Foto: Cata Portin

Turisterna fascineras, helsingforsarna stönar

På sommaren svärmar det av turister runt Helsingfors populäraste sevärdheter, men många helsingforsare har svårt att se deras dragningskraft. Vad är det som lockar?

Utanför Tempelplatsens kyrka står ett tjugotal turister. I tur och ordning poserar ett par av dem för medresenärernas kameror framför den grå betongdörren . Vid "Santa's minimarket" lyser julisolen på en uppstoppad ren och ett troll i samedräkt.

Förra sommaren besöktes Helsingfors av över 1,3 miljoner utländska turister. Tempelplatsens kyrka är den femte mest besökta platsen i staden. Det är ändå inte ett ställe Helsingforsaren Martta Kivelä skulle ta utländska gäster till.

– Eftersom jag bor nära ser jag det inte riktigt som en sevärdhet, säger hon.

Människomassorna att döma är turisterna av annan åsikt.

– Stenkyrkan var fantastisk. Något sådant ser man ingen annanstans, säger australiska Brian Walker.

De mest besökta  platserna 2012
  • Tennispalatset, Finnkino  1 367 000
  • Helsingfors mässcentrum  1 124 512
  • Borgbacken  1 000 000
  • Sveaborg 760 000
  •  Tempelplatsens kyrka 513 687
  • Uspenskijkatedralen 500 000
  • Högholmen 488 369
  • Ateneum 400 079
  •  Grand Casino Helsinki 280 300
  •  Sea Life Helsinki  252 000

    Källa: Helsingfors stads turistbyrå.

Walker och medresenären Brian Ahern är med på en 20 dagars gruppresa i Norden. Trots att de anlänt till Helsingfors bara drygt en timme sedan har de redan hunnit se Tempelplatsens kyrka, eller "the rock church", som den heter bland turisterna. Därefter är det dags för Sibeliusmonumentet.

– Det är ju riktigt fint. Visst har jag hört om Sibelius. Kompositör, konstaterar Ahern.

De tillbringar knappa fem minuter vid statyn, sedan åker bussen vidare. Vart, det vet varken Walker eller Ahern. De går dit rundturen för dem. Nya busslass – från Japan, Ryssland, Schweiz – dyker upp på löpande band. De flesta turister går till statyn, knäpper några bilder och åker sedan vidare.

Inte bara för turister

Det är inte bara utländska turister som besöker Helsingfors sevärdheter. Lauri, 12, och Sakari Kanasaari, 9, från Brahestad besöker staden för första gången med sina föräldrar Anu och Jari. De har redan varit till Borgbacken ("jättekul!", säger Lauri) och Högholmen. Också de har valt att besöka Sibeliusmonumentet, där pojkarna ivrigt tittar in i piporna.

– Vi ville att pojkarna skulle se alla klassiska sevärdheter i Helsingfors, sådant de sett på tv och i tidningar, säger Anu Kanasaari.

Också Kirsi Hayes har tagit sina söner på Helsingforstur, men från hemmet i Dallas. Thomas, 11, Lukas, 13 och Nikolas, 16, har bott i USA hela sitt liv, men tillbringar en del av sitt sommarlov i Kirsis barndomshem Björneborg.

– Vi har en bok om Helsingfors och pojkarna fick välja ut vad de ville se, säger Kirsi Hayes.

Eftersom killarna håller på med simning ville de se simstadion och stadiontornet. När de hör att det finns hiss pustar de av lättnad.

– Jag kan se hela vägen till Björneborg, hojtar Thomas glatt när de väl kommit upp i tornet.

Bland annat Tempelplatsens kyrka, Nationalmuseet och Sveaborg fanns också på pojkarnas lista, liksom Nationalmuseet och Sveaborg.

Naturen drar till sig

Sveaborg, Uspenskijkatedralen, Ateneum och Kiasma hör till de best besökta sevärdheterna i Helsingfors, vid sidan om Tennispalatsen, mässcentret och Borgbacken.

Eeva Tulenheimo på Helsingfors stads turistbyrå påpekar ändå att det inte finns besökarsiffror på alla sevärdheter.

– Domkyrkan och Sibeliusmonumentet skulle säkert platsa högt i statistiken, säger hon.

Då Helsingforsaren Martta Kivelä hade italianska gäster på besök stod varken Tempelplatsen eller Sibeliusmonumentet på programmet – av toppattraktionerna besökte de endast Sveaborg.

– Sveaborg och skärgården tycker jag är vad som gör Helsingfors unikt, säger Kivelä.