Även förhöjd hyra billigast i Norden

Trots att staden går mot att höja hyran på uteserveringar är Helsingfors fortfarande billigt jämfört med andra nordiska städer.

I centrum av Stockholm är taxan för en uteservering 48 euro per kvadratmeter, i Köpenhamn 52 euro, i Malmö 88 euro.

I Helsingfors är den under 5 euro och det är inte okej, anser beslutsfattarna som vill höja avgiften till 12 euro per kvad­ratmeter. Hyran längs gågator höjs mer än på andra områden medan serveringar som hålls på ett 0,8 meter långt avstånd från krogens fasad – i praktiken handlar det om några stolar – slipper betala hyra. Nämnden för allmänna arbeten understödde ärendet på sitt möte i dag.

Enligt krögare som Hbl talat med kommer den högre hyran sannolikt att märkas i ölpriserna, vilket är exakt vad staden är ute efter.

Helsingfors har sedan några år tillbaka ett åtgärdsprogram för att minska alkoholkonsumtionen i staden. I det ingår att förbjuda alkoholreklam bland annat i kollektivtrafiken och på kommunala byggplatsers fasader. Justeringen av hyrorna för uteserveringar är ett knep i kampen mot drickandet.

Samtidigt som priserna höjs passar staden på att påminna restaurangägarna om de regler som gäller för hur en uteservering får se ut. I granskningar som gjordes åren 2011 och 2012 visade det sig att två tredjedelar av uteserveringarna bröt mot reglerna. Var tionde saknade helt tillstånd och en av fyra var större än tillåtet. Möblemangen är inte heller alltid regelenliga. Exempelvis duger inte vita plastmöbler på Helsingfors uteserveringar.

Restaurangbranschens intresseorganisation Mara har inte varit odelat nöjd vare sig med hyreshöjningarna eller de skärpta utseendekraven utan befarar att de leder till att flera krögare tvingas slopa sin uteservering. Man tycker också att kraven på att uteserveringar som ligger nära bostadsfastigheter måste stängas klockan 22 är alldeles för strikt och skulle hellre se att tiden justeras till 23.

Det finns ungefär 500 uteserveringar i Helsingfors som sammanlagt har över 11 000 kundplatser. Stadens hyresintäkter för serveringsområdena har legat på 350 000 euro per år.