Foto: Tor Wennström. Mari Moilanen påverkades dagligen av busstrejken under en veckas tid som strejken pågick.

Busstrejken i Vanda slut

De strejkande busschaufförerna återvänder till jobbet i morgon och förhandlingarna med arbetsgivaren inleds. Strejken är olaglig, dömde arbetsdomstolen i dag.

Det en vecka långa status quo-läget beträffande Veolia-chaufförernas strejk är slut. Bussarna börjar trafikera från och med i morgon och senast på onsdagen borde alla linjer gå normalt. Arbetsdomstolen bedömde i dag att strejken är olaglig. Fackföreningarna ska betala ersättningar på tusentals euro.


Strejken som bröt ut förra veckans tisdag drog ut på tiden då parterna inte kom överens om vem som skulle ta det första steget i förhandlingarna.

– Inga diskussioner kan föras förrän olagligheterna tar slut. Jag önskar verkligen att arbetstagarna kommer på andra tankar och kommer tillbaka till jobbet så vi kan börja förhandla, sade Veolias verkställande direktör Janne Vihavainen till Hbl tidigare i idag.

Huvudförtroendeman Jani Hartikka meddelade ännu i dag på eftermiddagen att chaufförerna inte tänker återvända till jobbet.

– Chaufförerna vill inte gå tillbaka till jobbet. De upplever arbetsklimatet som ångestfyllt och obehagligt. Förrän arbetsgivaren kommer emot i frågan kommer vi inte vidare och vi fortsätter att strejka.

Sent i kväll nådde parterna ändå ett avtal om att chaufförerna återvänder till jobbet i morgon och förhandlingarna kör i gång.

Svarta listor stressar

De 400 chaufförer som strejkat kräver förbättring av personalledningen och organiseringen av arbetsskiften.

– Till exempel de svarta listorna cheferna använder sig av för personer med mycket sjukfrånvaro eller för personer som någon kund klagat på, oftast då chauffören bara gjort sitt jobb, upplevs som väldigt pressande. De här är saker som pågått i åratal, säger Hartikka.

Vihavainen däremot säger att de saker Hartikka nämner är sådant man redan behandlat och skakat hand på.

Strejken berörde i en vecka omkring 30 000 Vanda- och Kervobor. En av dem var vandabon Mari Moilanen. Hon risar Veolia både för att de inte snabbare ordnat undantagslinjer och för den bristfälliga informationsgången.

– Jag överväger seriöst att skaffa körkort nu, sade hon innan beskedet om att strejken upphör kommit.

Läs mer i tisdagens tidning.