FOTOMONTAGE: Stadsplaneringskontoret/Adactive Oy

Helikopterfältet kvar i Ärtholmsplanen

Stadsstyrelsen i Helsingfors diskuterar detaljplanen för Ärtholmen i dag. Udden byggs ut med eventuell plats för en landningsplats för helikoptrar.

Det är fortfarande ingen ekonomi i ett helikopterfält på en konstgjord ö. Men tiderna kan ändras. Därför är landningsplatsen inte struken från detaljplanen för Ärtholmen. Men i den plan som på måndag presenteras för stadsstyrelsen har fältet flyttats längre ut i havet. Byggandet av landningsplatsen förutsätter även utredning av exempelvis flygbuller och – pengarna. Det kostar uppskattningsvis 90 miljoner euro att bygga för helikoptrarna.

I väntan på bättre tider har också andra användningsändamålen för den nya Ärt- holmsudden utkristalliserats. En småbåtshamn är ett alternativ.

Helikopterplattan har väckt mycket kritik bland stadsborna under alla de omgångar som detaljplaneändringen diskuterats. Farhågorna handlar främst om oljud och det dyra byggandet som skulle finansieras med  offentliga medel.

Det nuvarande industriområdet Ärtholmen är en utmaning för beslutsfattare och arkitekter. Vid sidan av tusentals nya invånare ska här finnas plats för stora kryssningsfartyg, parker och stränder och en fungerande kollektivtrafik.

Läs stadsstyrelsens föredragningslista (på finska) här.

FAKTA: Ärtholmen

• Delgeneralplanen styr områdets detaljplanering, som ofta sker områdesvis.

• Detaljplanen skapar förutsättningar för byggande. I detaljplanen bestäms för vilka ändamål området kan användas och hur mycket som får byggas.

• Planeringen av Ärtholmen har börjat med ett förslag till delgeneralplanen.

• På Ärtholmen planeras bostäder drygt 5 000 personer, en strandpark, två småbåtshamnar, hamnplatser för kryssningsfartyg samt en helikopterflygplats.

• Avsikten är att kollektivtrafiken på Ärtholmen genomförs med spårvagnar.

• Ärtholmsplanerna finns på stadsplaneringskontorets webbplats och stadsstyrelsens föredragningslista.