Vy från Sandviksstranden över det 33 våningar höga hotellet. Illustration: Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy

Majoriteten stödde tornhotellet

Busholmens omtalade hotellbygge är ett steg närmare att förverkligas. Men de stora partierna är splittrade i frågan, tror SFP:s Marcus Rantala.

Stadsstyrelsen i Helsingfors röstade om tornhotellet i går. Planerna på ett 33 våningars hotell går vidare till stadsfullmäktige med rösterna 10–5.

– Men det är en missuppfattning att vi skulle ha röstat om att bygga och inte alls bygga. Valet stod mellan 16 våningar och 33 våningar, säger Marcus Rantala som representerar SFP i stadsstyrelsen.

Också Vänsterförbundet och Socialdemokraterna röstade för en lägre byggnad.

Samlingspartiet och De gröna var eniga i stadsstyrelsen, men det är inte så säkert att gruppdisciplinen håller i fullmäktige, tror Rantala.

– Hur som helst blir det mera debatt då. Nu klubbades ärendet snabbt i stadsstyrelsen.

Stadsfullmäktige kan ha tornhotellet på föredragningslistan redan på nästa möte som är om en dryg vecka.

Stadsstyrelsen fick höra en längre hotellpresentation på mötet för en vecka sedan. Hotellet och då speciellt de 33 våningarna har motiverats med sysselsättningseffekter och behovet av inkvartering för kongressgäster.

– Jag har frågat biträdande stadsdirektör Hannu Penttilä, som ansvarar för stadsplanering, om det är någon ekonomi i den lägre varianten och han säger ja. Intresse att bygga finns även om den norska entreprenören som vill bygga högt skulle dra sig ur, säger Marcus Rantala.

Rantala är övertygad om att 16 våningar räcker bra också med tanke på att byggnaden ska vara ett landmärke.

– Det är inget problem, det går att bygga snyggt ändå.