Foto: Leif Weckström

Nya lotter i gamla trädgårdar kritiseras

Koloniträdgårdarna har hög urban trendfaktor och hundratals konkurrerar om få lediga lotter. Eterfrågan och utbud ligger mil från varandra. Men planerna på att bygga till på gamla koloniträdgårdar möter kritik.

Den smutsgrå snön ligger djup på stråk och stigar som går kors och tvärs över Baggböle koloniträdgård, som är en av nio i Helsingfors. En dyster dimma bidrar till känslan av att det än så länge är långt till vår. Inte ens fåglarna kvittrar under den regntunga himlen och det är bara bullret från trafiken på Ring I som ljuder mellan kolonistugorna. Baggböle koloniträdgård byggdes strax efter kriget och både stugor och tomter är relativt rymliga.

Hos Marjut Franssila och Pena Pajunen är förberedelserna inför sommarsäsongen redan i full gång. Paret har bestämt sig för att förnya verandan och arbetet med att riva murket och vattenskadat virke är i sitt mest aktiva skede. Två blivande estniska byggmästare rycker loss innertak med kofot samtidigt som de lösgör fönster med varsam hand.

– Verandan är sliten och behöver förnyas. Nästa steg är att förnya brädfodringen på själva byggnaden, säger Marjut Franssila.

Det är 13 år sedan paret kom över stuga och tomt i koloniträdgården i Baggböle och de tillbringar så mycket tid som möjligt på stället. Trädgården är 450 kvadratmeter stor och har rum för såväl lekstuga som litet växthus.
– Alla gånger är vi hellre här än hemma i Brobacka, säger Pena Pajunen. I trädgården finns lugnet, de egna odlingarna med äppelträd och krikonträd, pioner och vinbärsbuskar.

– Till och med havtorn trivs bra. I växthuset odlar vi tomater och gurka.

Baggböle är redan störst

Baggböle koloniträdgård är den största i Helsingfors och på området finns 320 lotter. I en rapport om koloniträdgårdarnas framtid vill Helsingfors stad värna om det unika urbana trädgårdslandskapet samtidigt som man vill ge fler helsingforsare tillfälle att njuta av en egen trägårdsplätt som ligger på sådant avstånd att man når området genom att använda lokaltrafik. Ett sätt är att bygga till på de befintliga trädgårdarna. Så gjorde man till exempel i Marudd där man planerade in 15 nya lotter i den nordvästra delen av området.

Ett sätt är att bygga till på de befintliga trädgårdarna. Så gjorde man till exempel i Marudd där man planerade in 15 nya lotter i den nordvästra delen av området.
– För de femton lotterna i Marudd köade 2 283 helsingforsare. Det visar något om efterfrågan. Det visar också vikten av att erbjuda fler lotter. I koloniträdgården i Baggböle finns rum för långt fler än de nuvarande, bland annat på åkern i utkanten av området. Men här finns också några ovanligt stora lotter som man kan dela i mindre, säger arkitekten Päivi Sarmaja på Helsingfors stadsplaneringskontor.
Enligt planerna ska man anvisa 62 nya lotter i Baggböle koloniträdgård och ytterligare 62 på andra sidan gatan i Klasasparkens koloniträdgård som är från 1970-talet. I Klasas ligger Ärts numera nedlagda skolträdgård och största delen av de nya lotterna ska förläggas där.

Svårt att administrera
I Klasas motsätter man sig inte projektet men i Baggböle är kritiken stor. Oron är att Baggböleträdgården blir ohanterligt stor.
– Charmen med Baggböle är att stugorna inte står tätt på varandra, samtidigt som området är som en finländsk bygemenskap när den är som bäst. Här känner de flesta varandra. Nytt får gott om plats på åkern men det känns fel att tränga in nya hus på gamla lotter, säger paret Franssila och Pajunen.
Koloniträdgårdsföreningens ordförande Heli Ahola säger att man är redo att acceptera 32 nya lotter på åkern i utkanten av koloniträdgården.
– Men vi kan inte godta att man delar upp de några större tomterna som ligger i sluttningen. Det är omöjligt att skapa fungerande tomter på i en sluttning. Vi har också svårt att administrera ett alltför vidlyftigt område och så är vår önskan att Baggböle bevarar sin grönska och de gemensamma öppna platserna.
Frågan om 124 nya tomter i Baggböle och Klasasparkens koloniträdgårdar kommer i dag upp i stadsplaneringsnämnden igen. Ärendet bordlades förra veckan.

Läs hela artikeln i dagens HBL