Stickat smycke. Handarbeten av alla de slag dök upp på den finurliga flash mobben på järnvägsstationen i Helsingfors i går. Päivyt Toivonen har precis påbörjat stickandet av ett smycke, av garn i granna färger.

Stickor och garn erövrade järnvägsstationen

På en given signal från en gong-gong plockade ett hundratal kvinnor fram sina handarbeten och lät stickorna tala. Långa, färggranna halsdukar, mössor, tröjor i olika stadier greppades av vana händer.

På en given signal från en gong-gong plockade ett hundratal kvinnor fram sina handarbeten och lät stickorna tala. Långa, färggranna halsdukar, mössor, tröjor i olika stadier greppades av vana händer.


– Vi gör det här för att slå ett slag, eller snarare, sticka en maska, för handarbetet. Det här året är ett jubileumsår för hantverket och nu firar i handarbetsveckan, säger Johanna Auydemir från Taito rf.


Ett stort broderi står uppställt på stationen och runt det samlas kvinnor och några studerande som börjar kasta garnnystan till varandra alltmedan kvinnor i alla åldrar plockar fram stickningar.


Men visst finns det en karl med också. Sami Piippo står med en blå yllerock i ena handen och nål och fingerborg i den andra och försöker sy ett knapphål, vilket inte är så lätt.


– Jag har hållit på med den här rocken i ett år nu. Hoppas den blir färdig till hösten, säger han.
Modisten Päivyt Toivonen i gul käck hatt påbörjar en stickning.


– Det skall bli ett smycke med träpärlor, säger hon och berättar att hon älskar att sticka.


– Handarbete är verkligen på mode just nu och man kan köpa garn på loppisar och handla i pop up butiker som har börjat dyka upp, säger hon.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.