Bra jobbat. Idrottsnämndens ordförande Riku Ahola tackar planskötaren Aimo Melleri för väl utfört arbete och lovar bättring i Idrottsverkets attityd till nästa skridskosäsong. Foto: Niklas Meltio

Bakläxa för idrottsverket – nästa vinter sköts banorna bättre

Nästa vinter sköter vi saker och ting bättre, säger idrottsnämndens ordförande Riku Ahola (VF).

En knapp månad efter beslutet att stänga skridskobanorna medger Idrottsverkets sitt misstag.

– Vi kunde ha fortsatt att spola banorna ett par–tre veckor till, säger banchefen Juha Leoni till Metro.

Hbl lyfte för tre veckor sedan fram idrottsparken i Drumsö som ett exempel på en skridskoplan där planskötaren använt förnuftet och gjort sitt jobb och fortsatt att sköta banan. Resultatet syns fortfarande. Isen blänker fint. Småbarn, ungdomar, vuxna, familjer och skolklasser som först skrämts av Idrottsverkets besked om stängning har nu hittat tillbaka till skridskobanan.

Det är likadant åtminstone i Britas, Brunakärr och Nordsjö. Till och med konstisbanan i Berghäll har förlängt sina öppettider.

Något annat vore märkligt. Enligt meteorologen fortsätter kylan långt in på nästa vecka.

Utskälld planskötare

I stället för rosor har planskötaren på Drumsö fått ris av sina närmaste förmän.

I två olika repriser den här veckan har Idrottsverkets tjänstemän skällt ut planskötaren för det arbete som han gjort. Ändå ställer Aimo Melleri upp på intervju. Det är ändå tydligt att kritiken tagit hårt på honom. Han har bland annat anklagats för tredskande och man har sagt till honom att ”du vet ju hur det går i militären om man är uppkäftig mot överordnade”.

Idrottsnämndens ordförande Riku Ahola (VF) har en inte helt avundsvärd sits. Han ska lyssna på stadsborna, som gett idrottsverket, nämnden och stadshuset flitigt med respons, och samtidigt balansera med resurserna.

– Jag ska genast tala med idrottsdirektör Anssi Rauramo om läget. I själva verket har vi redan gjort det. I framtiden koncentrerar vi krafterna på ett litet antal stora idrottsplaner som kan hålla banorna öppna längre in på vintern.

Men den här vintern, då? Det blir klart att Aimo Melleri och hans kolleger som gör sitt jobb får arbetsro. Skridskosäsongen är över när solen segrar. Det beskedet gör många stadsbor glada.

”Det blir bättre”

Så vad är planskötarens arbetsuppgifter om de inte spolar och hyvlar banorna? Vad gör den fastanställda personalen som lytt Idrottsverkets spolningsförbud just nu?

– Ingen aning. Rullar tummarna och spottar i taket? föreslår Aimo Melleri.

Väntar på att isen och snön ska smälta, med andra ord.

– Det verkar inte klokt, säger Riku Ahola.

Den närbelägna finskspråkiga skolan Lauttasaaren Yhteiskoulus gymnastiklärare Kari Grönroos hämtar regelbundet sina elever på gymnastiklektionerna till Drumsö idrottspark. Grönroos berättar att han flera gånger varit i kontakt med Idrottsverket.

– Jag har bett tjänstemännen att komma hit och se med egna ögon under vilka omständigheter den här banan hålls i skick. Ingen har kommit, säger han.

Omständigheterna, ja. En gammal och liten traktor, en vattenslang, snöskovel och planskötarens bondförnuft. Stadsbor som bryr sig och kan använda en snöspade.

Hbl kontaktar biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen som ansvarar för kultur och idrott i Helsingfors.

– Jag har fått mycket respons. Vi ska definitivt se över vår förmåga att reagera snabbt på vädret, säger hon.

Detta har hänt
• Idrottsverket i Helsingfors stängde skridskobanorna den 28 februari. Somliga banor stängde redan en vecka tidigare.
• Enligt Idrottsverket handlar det om pengar, enligt planskötarna om attityder.
• I dag är det 22 skönt kalla vinterdagar sedan Idrottsverket bestämde att banorna inte längre får spolas och omklädningsrummen ska stängas.
• På idrottsverkets webbplats finns en förteckning över skridskobanorna. Det lönar sig att ringa och fråga om öppettider.
• Läs mera: Kriget om isen hårdnar i bloggen Parkvakten.