Stadshuset ser designhuvudstadsåret som en framgång men Helsingforsarna är inte riktigt lika säkra på det. FOTO: HBL/Arkiv

Designrapport: "Det är fortsättningen som avgör"

Designårets arrangörer lyckades mindre bra med kommunikationen, slås det fast i en färsk utredning.

World Design Capital 2012-året har avslutats i Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla och Lahtis men många projekt pågår fortfarande.

– Och det är det som vi gör till nästa som avgör hur bra designåret var, säger Designhuvudstadsårets projektdirektör Pekka Timonen.

Ett mål med designåret var att i större omfattning än tidigare utnyttja design i det finländska samhället. Nätverket täckte förutom de nämnda städerna staten, universitet,, högskolor, läroanstalter, stiftelser och medborgarorganisationer samt de viktigasta aktörerna i designbranschen.

Av slutrapportens sammandrag framgår att designhuvudstadens verksamhet uppdelades i två delomården: designårets program och kommunikation. "Kommunikationen spelade en viktig roll för att kunna uppnå de uppsatta målen."

Men det var just kommunikationen som misslyckades.

"Elitens projekt"

Innan designårets början tyckte mer än hälften av befolkningen i huvudstaden att projektet är intressant och gagnar dem på sikt. Detta ändrades dramatiskt under årets gång. Till slut ansåg nästan 60 procent att designhuvudstadsåret berör endast en liten del av invånarna. Designåret fick däremot mycket synlighet i både inhemska och utländska medier.

Hela projektets budget gick till slut på 18 miljoner euro (mot planerade 15 miljoner). Merparten av pengarna användes till marknadsföring, reklam, kommunikation samt personalkostnader.

– Visst, det här är ett klart misslyckande, säger Pekka Timonen.

Han understryker att projektet ändå som helhet var bra, att arbetet med att utveckla städerna på invånarnas villkor bara startat.

– Året blev just så bra som de som deltog gjorde det till, säger han.

Kapstaden i Sydafrika är nästa World Design Capital, 2014.

Läs också Fräscha lösningar för offentliga tjänster

… och läs mera om wdc-slutrapporten i torsdagens Hbl!