Esbostyrelsen gav Apotti kalla handen

Esbo ska inte vara med i huvudstadskommunernas och Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts, HNS, gemensamma patientdatasystem, anser stadsstyrelsen.

Det gemensamma patientdatasystemet i huvudstadsregionen, Apotti, stötte i dag på patrull då Esbo stadsstyrelse bestämde att staden inte ska vara med i upphandlingen av det gemensamma datasystemet. Frågan går ännu vidare till nya stadsfullmäktige som har sista ordet.

– Vi ser ingen poäng med att ansluta oss till ett stort mastodontsystem. I Esbo gillar vi bättre mindre och flexiblare lösningar. Vi har försäkrat oss om att vårt eget patientdatasystem ska kunna kommunicera med Apotti, säger stadsstyrelseordförande Markus Torkki (Saml).

Enligt stadsstyrelsen är det gemensamma patientdatasystemet förknippat med stora ekonomiska risker och dessutom anser man i Esbo att det råder osäkerhet kring hur datasystemet ska fungera. Ett annat argument för att Esbo ska stanna utanför Apotti är den nationella social- och hälsovårdsreformen som ännu är oklar.

Fanns det en rädsla i stadsstyrelsen att Apotti i förlängningen skulle bidra till en kommunfusion av Esbo och Helsingfors?

– Nej, några sådana argument har inte förekommit. Vi utgick från patienternas och klienternas bästa, säger Torkki.

HNS styrelseordförande och medlemmen av Helsingfors stadsfullmäktige, Ulla-Marja Urho (Saml.), hade hoppats att Esbo skulle ansluta sig till patientdatasystemet.

– Men jag hade redan länge misstänkt att Esbo som har ett modernt fungerande patientdatasystem skulle säga nej. Beslutet kom därför inte som en överraskning, säger hon.

Enligt Urho äventyrar inte Esbos beslut anskaffningen av Apotti. Enligt henne är det också möjligt för Esbo att senare ansluta sig till systemet.

Tidigare har Helsingfors, Vanda, Kervo, Kyrkslätt och Grankulla, beslutat vara med i det nya patientdatasystemet. Prislappen för Apotti beräknas ligga på mellan 350 och 450 miljoner euro