Foto: Hbl-arkiv/Tor Wennström. Helsingfors universitets nya huvudbibliotek heter Kaisa.

Byggrosen till Kaisa och Kampens kapell

Byggrosen 2013 för bästa bygget i Helsingfors går till flera projekt. Två delar på första plats, biblioteket Kaisa och designpaviljongen som redan är riven. Kampens kapell får hedersomnämnande.

Byggrosens syfte är att uppmärksamma god arkitektur, bra arkitekter och välgenomförd planering, renovering eller andra projekt som gynnar stadsbilden och gläder helsingforsarna.

Bakom priset står byggnadsnämnden och Byggnadstillsyningsverket som bland annat ska värna om stadsbilden i Helsingfors. I år blommar Byggrosen för 18 gången. På första plats kommer Helsingfors universitets nya huvudbibliotek med ingång från både Kajsaniemigatan och Fabiansgatan.

Kaisa står där varuhuset Pukeva stod och nybygget vilar på den stadiga och välbyggda ursprungliga stommen. Den nya arkitekturen är däremot helt sin egen, i rödtegel, stora böljande rörelsen i fönster och ljusgård i formen av en ellips. Allt i interiören utgår från husets användning som studentbibliotek samtidigt som byggnaden är en byggnadskonstens höjdare.

Andra första plats tar Paviljongen, den tillfälliga fina träkonstruktionen som restes som skådeplats för samtal, program, film och föreläsningar kring teman som tangerar verksamheten i grannfastigheterna, Designmuseet och Arkitekturmuseet. Paviljongen byggdes för designhuvudstadsåret och har redan nedmonterats. Delar av byggnaden återuppstår i höst på inredningsmässan Habitare.

Byggrosens hedersomnämnanden går dels till Kampens kapell, dels till renoveringen av Svenska teatern. Kapellet och dess träarkitektur beskrivs som ett unikt konstverk, renoveringen av Svenska teatern hyllas för att man har lyckats anpassa den kulturmärkta byggnaden till de egenskaper som ett teaterhus ställer på ny teknik.

Ytterligare uppmärksammas den lyckade installeringen av nya hissar i en gammal fastighet, bostadsbolaget Vilhola på Vilhelmsgatan.