Foto: Lehtikuva / Jussi Nukari

Politiker vill ha golf i skolorna

Femton medlemmar i Vandafullmäktige föreslår att skolorna inför golf som ett ämne på gymnastiklektionerna.

Första undertecknare på listan är Kaarina Suonperä (Saml). Vanda stadsstyrelse diskuterade frågan första gången i går kväll, men inga beslut fattades.

Varför bör eleverna spela golf på skoltid?

– För att golf är ett bra alternativ om man vill få motion. Golf är en hobby som man kan fortsätta med fram till pensionsåldern. Finland saknar i dag unga, lovande golfspelare. Nya löften hittas enklast om skolorna satsar på golf så att begåvningarna får bekanta sig med spelet. På en golfbana finns klara regler för hur man uppför sig och hur man klär sig. Via golf skulle eleverna lära sig lite om etikett, man kan slå flera flugor i en smäll.

Är inte golf en gren som ger ganska begränsat med motion?

– Inte alls. Jag har själv spelat i många år och kan intyga att golf är en tuff sport. Går man igenom hela banan promenerar man 6–8 kilometer. Hur många elever gör det i normala fall?
Hur ska eleverna hinna med andra ämnen om de är hela dagen på golfbanan?
– Inte är det meningen att de ska gå runt hela banan. Idén är att låta elever bekanta sig med golf och kanske tända en gnista så att de spelar också på helger, sport- och sommarlov. Det finns en fördom att golf är dyrt, men så är det inte alls. Man köper utrustningen bara en gång.

Är inte bollspel och gammaldags gymnastik ändå effektivare och enklare?

– Felet är att många elever inte deltar i gymnastiken, de spelar inte ishockey eller fotboll. Golf skulle bli ett nytt alternativ och kanske locka sådana att röra på sig som annars inte motionerar alls.

På Vanda stad har man räknat ut att det kostar över 100 000 euro om alla elever ska få prova på golf en gång?

– Det där är struntprat. Golf har redan införts som skolämne på andra håll i landet som till exempel Seinäjoki. Det är självklart att golfbanorna beviljar en rejäl rabatt. Det ligger i banornas intresse att hitta nya kunder.