Foto: Hbl-arkiv

Tre kommunalternativ för huvudstadsregionen

Den grupp av experter som utrett nyskiftet av kommunerna i Helsingforstrakten och presenterar tre alternativ.

I det första förslaget är ändringarna i kommunstrukturen få. I den här modellen ska Sibbo och Helsingfors utreda en fusion. Det samma gäller Grankulla och Esbo samt Borgnäs och Mäntsälä.

Det andra alternativet innebär större förändringar då samtliga 14 kommuner berörs. Helsingfors ska utreda fusion med Sibbo, Esbo med Grankulla, Vichtis med Kyrkslätt, Vanda med Kervo och Tusby, Träskända med Mäntsälä och Borgnäs samt Hyvinge med Nurmijärvi.

I det sista förslaget skapas två städer. Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda, Sibbo och Kyrkslätt utreder sammanlslagning, det samma gäller Hyvinge, Träskända, Tusby, Kervo, Nurmijärvi, Mäntsälä och Borgnäs. Vichtis skulle inte höra till metropolområdet utan utreda fusion med Lojo, Högfors, Sjundeå och Ingå.

Utredningspersonerna ska nu höra de nya styrelserna och fullmäktige i områdets kommuner och ger sina slutgiltiga förslag i slutet av februari.

– Avsikten är att modellerna är sådana att kommunerna på egen hand börjar göra utredningar, sade förvaltnings- och kommunminister Henna Virkkunen när metropolutredningen presenterades på en presskonferens på fredagen.

Hon konstaterade att regeringen uteslutit tvångssammanslagningar.

– Men om det inte blir många fusioner behövs en stark metropolförvaltning och det minskar kommunernas självstyre, sade Virkkunen.

Här kan du läsa förslaget.