Så här ser det vinnande förslaget i Helsingfors och Folkhälsans arkitekttävling ut. Gultegelbyggnaden söder om Seniorhuset är tänkt att stå inflyttningsklar vid årsskiftet 2016–17.

Folkhälsans byggnad tar form på pappret

Nu är det klart hur Folkhälsans tillbyggnad strax söder om Seniorhuset i Brunakärr ska se ut. I går presenterades vinnaren i arkitekttävlingen som ordnades av Folkhälsan och Helsingfors stad.

Av fem handplockade arkitektbyråer fastnade juryn för arkitekterna Huttunen–Lipasti–Pakkanens 7 till 8 våningar höga byggnad som ska inrymma ägarbostäder för seniorer över 55 år.

Avsikten är att huset ska stå inflyttningsklart vid årsskiftet 2016–17. Men innan byggnaden blir verklighet måste stadsplanen ändras. Beslutet ska godkännas av stads­fullmäktige. Stadsplaneringschef Olavi Veltheim uppskattar att det kan dröja ett och ett halvt år innan politikerna klubbar igenom ändringen.

På den trekantiga tomten där huset ska byggas finns i dag en hundpark. Veltheim kan ännu inte säga exakt var staden ska hitta en ersättande rastplats men gissar att den nya hundparken troligtvis kommer att ligga ett stycke österut i utkanten av Centralparken.

Den genomsnittliga bostadsytan för de 70 bostäderna i Gullkronan är 75 kvadratmeter. Redan nu har 70 presumtiva köpare ställt sig i kö hos Folkhälsan.

– Det här var första gången som Folkhälsan ordnade en arkitekttävling. Det har varit en intressant och lärorik process, säger Folkhälsans vd Stefan Mutanen.

Huset är planerat så att de framtida invånarna kan susa fram i byggnaden på elektriska mopeder. Byggnaden kopplas samman med Seniorhuset med en ovanjordisk inglasad passage som inrymmer en restaurang som också är öppen för allmänheten.

Av de fem kandidaterna i tävlingen var vinnaren det alternativ som bäst smalt in i omgivningen. Byggnaden uppförs i gultegel och påminner i det avseendet om Senior­huset som också har gula tegelfasader. Bostäderna har indragna balkonger och stora fönster som sträcker sig ända ner till golvet.

Vem som helst kommer inte att ha råd att köpa sig ett hem i Gullkronan. Bostadspriserna ska ligga på samma nivå som andra nybyggen i området.