Vandra mellan experter på vetenskapens natt

Nytt för årets vetenskapsdagar är bland annat en klimatdoktor i köpcentret. Utbudet på svenska är magert – trots att en annan av årets nyheter är på svenska.

Förra gången Vetenskapsdagarna ordnades ställde arrangörerna upp med gratis klimatspårvagn. Den här gången testas en ny hypotes för hur man når ut till allmänheten.

Genom att ge kända forskare tio minuter var, mitt i folkvimlet i Kampens köpcent­rum, ska man få folk att stanna upp och lyssna.

– Det finns några stolar men tanken är att man står. Lyssnar man tio minuter kanske man missar en buss, men inte flera. Om det är intressant kan man höra på nästa expert, säger Vetenskapsdagarnas generalsekreterare Ilari Hetemäki.

Hur går det att föreläsa om de ekologiska följderna av urbanisering och den finska slangens utveckling med så mycket brus omkring?

– Det vet vi inte, ingen har testat det här konceptet. Yrkeshögskolan Metropolia har planerat ljud och estrad.

Utöver miniföreläsningarna kan man visa upp sin shoppingkasse för klimatdoktorn, som berättar vilka följder ens konsumtionsvanor får.

Vem är klimatdoktorn och hur hittar man honom?

– Expertisen kommer från Finlands miljöcentral. Vi har folk på plats som man kan fråga om man inte hittar rätt.

Vetenskapsdagarna finansieras av bland annat de vetenskapliga samfundens delegation, vetenskapsakademierna och finska kulturfonden. Enligt Ilari Hetemäki står frivillig arbetskraft ändå för merparten av jobbet.

– Många forskare ser det som sin plikt att delta. Det är också en sällsynt chans att få synlighet i medierna.

Informationen på webbsajten är huvudsakligen på finska. Går det inte att hitta någon volontär som översätter till exempel programbladet för vetenskapens natt till svenska?

– De svenskspråkiga programpunkterna finns på svenska i programbladen.

Det innebär att man får skumma igenom många dokument.

Hetemäki lyfter fram Svenska litteratursällskapets satsning under vetenskapens natt och Henrik Meinanders föreläsning om vetenskapens samhälleliga plikter klockan 12 på lördag.

Dessutom ordnar man för första gången en genomgång av professorskandidater i samband med Vetenskapsdagarna – och det råkar gälla en svenskspråkig professur i hållbar utveckling vid Helsingfors universitet. Mellan klockan 10 och 14 i morgon berättar Ulrika Candolin, Martin Forsius, Mikael Hildén, Kai Lindström, Kristina Lindström, Johanna Mattila och Thomas Wallgren om hur de anser att man ska forska i hållbar utveckling och få resultat.