Köpcentret i Gloms fick back i fullmäktige

Byggandet av ett stort köpcentrum i Gloms väckte känslor i Esbo. Majoriteten i fullmäktige vill att planen görs om för ett mindre köpcentrum.

Med en applåd välkomnade fullmäktigemedlemmarna resultatet av omröstningen, 34–31, för att planen för Gloms görs om.

Remissförslaget kom från SDP som föreslog att dimensioneringen av köpcentret blir hälften mindre än det som fullmäktige var på väg att godkänna. Det största stödet för det större köpcentret kom från Samlingspartiet, så gott som alla andra förespråkade remiss. SDP var delat i frågan.

Hela SFP-gruppen stödde remissförslaget.

– Vi kan inte låta företag bestämma hur staden skall se ut, sade Stig Kankkonen (SFP).

När fullmäktige skulle behandla detaljplanen för Gloms lyftes frågan om jäv upp av Antero Laukkanen (KD) som anmälde att han är jävig. Det ledde till en diskussion om fullmäktigemedlemmar som sitter i Elantos förvaltningsråd får besluta om Gloms. 

Lagen lästes upp av ordförande Jyrki Kasvi (Gröna) som konstaterade att fullmäktige har rätt att avgöra. Därför röstade man och majoriteten (46) ansåg att det inte var fråga om jäv.

Trots detta lämnade Antero Laukkanen salen.

Därefter föreslog De gröna att detaljplanen för Gloms förkastas för att stadsplaneringsnämnden flera gånger tagit frågan till ny behandling utan att dess åsikt beaktats i tillräckligt hög grad.

– Genomförandet av projektet följer inte målen för utvecklingen av Esbo centrum, sade Tiina Elo (Gröna).

– Det finns städer som skulle ropa av glädje om de fick ett stort köpcentrum. Det ger arbetstillfällen, vi har inte råd att avstå, konstaterade Markku Markkula (Saml).

På ungefär 1,5 kilometers avstånd från Gloms ligger affärerna Entresse och Espoontori i Esbo centrum.  ELY - centralen har sagt att deras existens hotas och att ett stort köpcenter i Gloms är till nackdel för omgivningen för att det ökar biltrafiken.