"Bra att HBL+ har mycket bilder och färg"

Möjligheten till en egen pekdator och en önskan om att bättra på sin svenska inför studentskrivningarna ligger bakom intresset för bokcirkeln i Helsinge gymnaisum.

Fem elever vid Helsinge gymnasium i Vanda sätter sig ner i lärarrummets soffa. De är med i skolans bokcirkel och alla är här frivilligt. I dag har de läst HBL+ på sina pekdatorer. Tidigare i höst har de hunnit med biografin Jag är Zlatan Ibrahimović och Lars Keplers Hypnotisören. Halvvägs har de kommit i följande projekt: Tårka inte tårar utan handskar av Jonas Gardell. Några i gruppen är veritabla tidningsslukare medan några medger att de inte läser något alls utanför bokcirkeln. Hur reagerar de på Hufvudstadsbladets nya satsning på pekdator, HBL+?

– Trevligt att det inte bara är en kopia av papperstidningen, säger Max Gurovitsch.

Alexander Stjernvall säger att HBL+ känns praktisk och lätt att använda. Joy Kangas första intryck var att hon blev irriterad över alla annonser.

Alla hittade artiklar och bilder som intresserade dem: Än var det ett bildspel på bakelser och än flera artiklar om skolnätet i Helsingfors.

Bakgrund
HBL+ är den nya satsningen
 • HBL+ är Hufvudstadsbladets nya samhällsmagasin för pekdatorer.
 • Magasinet utkommer varje fredag klockan 14.
 • HBL+ kan just nu läsas på Ipad 2, Ipad 3 och Ipad mini med operativsystemet IOS 5, eller en nyare version av IOS.
 • Du kan också läsa HBL+ på Android-pekdatorer med en skärm på tio tum och som använder versionen 4.0 eller nyare versioner.
 • Teamet som jobbar med HBL+ arbetar som bäst med att få magasinet att fungera på flera plattformer.
 • Du hittar HBL+ genom att gå in på http://plus.hbl.fi.
 • En pekdator är en platt och lätt dator där du surfar genom att stryka med fingrarna på skärmen.

Många var överens om att det var svårt att få en överskådlig bild av hela materialet på HBL+.

– När jag läser papperstidningen händer det lättare att jag läser fler artiklar som jag först inte är intresserad av. Det här hände inte på HBL+, säger Stjernvall.

Kangas kunde tänka sig att fortsätta läsa HBL+.

– Jag har svårt att koncentrera mig på en sak för länge. Det är bra att HBL+ har ett nytt upplägg med mycket bilder och färg.

Bland de ämnen som den här gruppen är intresserade av nämns allt från musikkultur, Europeiska unionen till artiklar om kommande evenemang för unga. Både Aleksi Arpalahti och Harri Valo skulle gärna läsa artiklar om både internationella och lokala ämnen. Sport är inte viktigt, men killarna i gruppen kan tänka sig att läsa personintervjuer med kända sportpersonligheter som Robert Helenius och Kimi Räikkönen.

– Så länge man är intresserad av idrottsgrenen, lägger Valo till.

Kangas vill gärna få aha-upplevelser.

– Jag vill läsa om fenomen som inte är så vanliga i samhället och som människor kanske inte accepterar.

Bokcirkeln upplever att HBL+ har en rätt bred målgrupp:

– Den är till för människor som har bråttom, de kan bläddra i den på bussen, säger Kangas.

– ... och för alla som har en pekdator, fyller Valo i.

Eller:

– För trendiga människor, säger Arpalahti.

Gruppen har inget emot att läsa längre artiklar, så länge layouten engagerar.

– Ofta får jag en känsla av att långa texter innehåller mycket upprepningar, säger Kangas.

– Det beror på hur artikeln är uppbyggd. Finns det mycket bilder läser jag gärna, säger Stjernvall.

– Jag tycker HBL+ ser mysig ut, säger Gurovitsch.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.