Foto: Richard Nordgren

Unik chans till urbant boende - för 2,3 miljoner

Mer urbant blir det inte, boende i Helsingfors. En av bostäderna i Litoniuska huset i hörnet av Centralgatan och Alexandersgatan är till salu. Priset är modiga 2,3 miljoner för 175 kvadratmeter.

Man kan räkna dem på den ena handens fingrar, familjerna som bor på Alexandersgatan i Helsingfors, eller på Centralgatan för den delen. Men i kvarteret Gasellen och i hörnet av de två kontors- och varuhusstinna gatorna står fortfarande ett bostadshus som bebos av främst femte och sjätte generationen av släkten Litonius. Samma familj vars anfader Jonas Litonius lät bygga Domus Litonii 1846.

– Det är dock ingen i släkten som säljer ut, utan en utomstående familj som behöver ännu större utrymme för att få rum för alla barn. Så säger fastighetsförmedlaren Eero Jakama.

Fem rum och kök på 175 kvadratmeter, inklusive liten inglasad balkong med söderläge på innergården, har varit till salu i några veckor men än så länge har ingen lagt bud, än mindre slagit fast köp. Kvadratmeterpriset är drygt 13 000 euro, och bolagshyran knappt 550 euro i månaden.

– Bostadens läge är unikt, och bostaden är totalt renoverad. En raritet med tre badrum och två klädrum. Men man ska vara en utpräglad city-människa för att trivas mitt i stan, resonerar Jakama och tror att han redan skulle ha sålt bostaden om det funnits hiss i huset.

– Det är väldigt sällan bostäder är till salu i Domus Litonii, bekräftar Erik Litonius som bor i en vindslägenhet i huset. Han minns inte en enda försäljning, men undantag av den aktuella bostaden.

– Och den uppkom egentligen då man slog ihop två kontor och byggde om för boende. Jag har för mig att de som nu säljer ville flytta för att kvarteret kändes smått stökigt och bullrigt för en barnfamilj. Jag har alltid bott här, och är kanske mer van vid omgivningen för jag störs inte, säger Litonius och ser med förväntan fram emot nya grannar.