Foto: Tor Wennström. 91-åriga Erik Johanson är mycket nöjd med Blomsterfondens hem i Kottby. Tidigare bodde han på ett modernare finskt hem men flyttade till Blomsterfonden och är glad över att nu få bo i en omgivning där han kan tala sitt modersmål.

Folkhälsan och Blomsterfonden förlorade taktikspel

Helsingfors färska upphandlingsbeslut togs emot med förskräckelse i många gamla äldreboenden.

Nya kommersiella vårdbolag bedrev taktikspel i konkurrensutsättningen och klarade sig bra medan allmännyttiga Brummerska hemmet, Folkhälsan och Blomsterfonden kom på jumboplats.

– Jag reagerade med bestörtning, säger Blomsterfondens vd Kjell Nyberg om stadens färska upphandlingsbeslut.

Det var socialnämnden som förra veckan godkände i vilken ordning staden ska köpa platser på äldreboenden av utomstående företag och organisationer. För de mindre svenska seniorhemmen kom beslutet om den dåliga placeringen på stadens rankningslista som en verklig kalldusch.

När Helsingfors i framtiden erbjuder dementa eller ålderssvaga personer en plats på ett vårdhem gör staden i första hand affär med bolag som Coronaria, Mediverkko och Attendo. Först efter att de här bolagens platser är fyllda köper Helsingfors platser på till exempel Folkhälsan och Blomsterfonden. Orsaken att de stora bolagen klarade sig bättre beror inte entydigt på att deras totalpris är så mycket billigare utan på att de varit skickligare att kalkylera sina anbud på ett sätt som gett dem en god placering på upphandlingslistan.

– Det var okunnighet från vår sida att vi inte kunde förutse att vår anbudsbegäran skulle resultera i manipulation av det här slaget. Vår avsikt var att få ner stadens kostnader för tillfälliga frånvarodagar och det gav möjligheter till taktikspel. Vi lever i en marknadsekonomi och somliga är skickligare på business än and­ra. Nästa gång får vi på nytt överväga vilka saker som ska betonas i upphandlingen, säger Tuulikki Siltari, köpservicechef i Helsingfors.

Läs mer i dagens Hbl.