Foto: Hbl-arkiv/Niklas Tallqvist

HVC-avgiften avgörande för budgeten

Jussi Pajunen är som vanligt försiktig, orolig för både det världsekonomiska läget och de minskande skatteintäkterna i Helsingfors. Men att han inte plockat bort hälsovårdsavgiften betyder att varken SDP eller De gröna är redo att godkänna budgeten.

Helsingforsarna blir fler, vilket staden ser som en bra sak. Men med det rådande ekonomiska läget ökar det inte på skatteintäkterna på samma sätt som det ökar på servicekostnaderna.

Skatteintäkterna beräknas bli drygt 2,8 miljarder nästa år. Helsingfors har en budget på 4,4 miljarder.

Enligt prognosen för 2012 har budgeten i år överskridits med 50 miljoner. Stadsdirektör Jussi Pajunen vill få ordning på de växande utgifterna.

– En måttlig utgiftsutveckling och hejdad skuldsättning är stadens viktigaste ekonomiska mål, säger stadsdirektör han i ett pressmeddelande.

Pajunen, med bakgrund i Samlingspartiet, har i flera år redan presenterat en budget där han är försiktig inför världsekonomin. Det är svårt att förutspå hur den påverkar Helsingfors år 2013.

Dessutom är Helsingfors investeringar i nybyggen stora just nu och renoveringsbehovet pressar också på. Samtidigt minskar statsandelarna.

HVC-avgiften tröskelfråga

Samtidigt kommer det största grälet om budgeten att handla om en förhållandevis liten summa på cirka 4 miljoner: HVC-avgiften. Socialdemokraterna, vänstern och De gröna har krävt att hälsovårdsavgiften slopas och det var också det man kom överens om i budgetramsförhandlingarna i våras.

– Det är en tröskelfråga för oss. Vi kan inte vara med i en budgetlösning där hälsovårdsavgifterna finns kvar, säger Jorma Bergholm, gruppordförande för SDP.

– Om den inte slopas går stadsdirektören emot både hälsovårdsnämndens och stadsstyrelsens beslut. Det är ju bara korkat om den tagits med nu igen, säger Ville Ylikahri, stadsstyrelsemedlem och gruppordförande för De gröna.

Avgiften är en viktig principfråga också för Samlingspartiet som vill hålla avgifterna kvar. Avgiften bringar in cirka 4 miljoner euro per år, men efter administrationsavgifterna återstår bara 2,7 miljoner euro av den.

Budgeten har presenterats för medierna i dag. Nästa vecka presenteras den för stadsstyrelsen och så behandlas den i fullmäktige 7.11, en vecka efter kommunalvalet. Det är fullmäktige som ska godkänna budgeten och alltså fatta det slutliga beslutet om avgiften. 

Satsning på företagsamhet

I den nya budgeten finns pengar öronmärkta för ett center tillsammans Helsingfors universitet och Aalto-universitetet. Centret ska främja företagsamhet. Dessutom poängterar Pajunen att han vill göra Helsingfors till en livskraftig, rolig och trivsam stad.

En stor del av stadens kommande investeringar görs i Böle och Kronbergsstranden vid sidan av Busholmen och Fiskehamnen. Bland annat anläggs parker och gator i de nya stadsdelarna.

Helsingfors stads trafikverk kommer bland annat att köpa nya metrovagnar för 86,7 miljoner euro och förnya kontrollen för metron för 34 miljoner euro. Dessutom byggs metrodepån i Östra centrum och spårvagnsdepån i Forsby om.

Tiotals daghem och skolhus ska också renoveras nästa år, bland annat Brändö finska lågstadium. Lappvikens sjukhusområde, Malms sjukhus och Staras arbetsstation på Busholmen kommer även att rustas upp. Flera idrottsplatser ska förbättras, som Åbbelby konstisbana och Kottby idrottsplats.

Nya idrottsplatser byggs i Ärvings, Kasberget och Kånala. På gång är även upprustningen av Olympiastadion tillsammans med staten.

Invånarna kan chatta med Jussi Pajunen om budgeten på Facebook mellan 16 och 18 i dag.