Buu-klubbsledaren Fifi tillsammans med Buu-klubbsstämpeln och ett av kompismonstren. Foto: Lina Enlund

Monstervrål mot mobbning

Antimobbningskampanjen Säg hej o le! kulminerade i en kompiskonsert inför fullsatta, sjudande läktare i Musikhuset i dag.

Hur gör man för att vara en bra kompis? Barnprogrammet Buu-klubbens kampanj Säg hej o le! har levererat flera svar på den frågan sedan början av året, då rapporter visade att mobbning förekommer också på dagisnivå. I går var det dags för ett slags grande finale: kompiskonsert i Musikhuset.

– Bland riktigt unga barn kan det vara svårt för barnträdgårdslärarna att upptäcka mobbningen. Det kan handla om väldigt små saker, som att samma barn ska spela hund i varje lek, säger Petra Holm, genreproducent för barnprogram på Yle, som hållit i trådarna för konserten.

Buu-klubben har kommit med handgripliga tips för att kväsa mobbningen innan den alls hunnit komma i gång. Med små medel vill kampanjen stärka barnens medvetenhet om hur viktigt det är att alla ska få vara med och leka. I synnerhet de som är blyga, ensamma eller nya i gruppen.

– I stället för att hela tiden säga "mobbning är fel" är idén att uppmuntra barnen till att själva bli bra kompisar, till exempel genom att leka med nya människor eller lyssna på någon som verkar ledsen, säger Sofia Wredlund, programledaren "Soufi" i Buu-klubben.

Samla på monster

En hörnsten i kampanjen är kompisuppgifterna. Barnen får en nyckelring, som man får fästa små monster i ifall man klarar av olika uppgifter.

Sexåringarna Greta Kråknäs och Fanny Backman har båda lyckats samla ihop alla fem monster, och kan därmed titulera sig "superkompisar".

– Det var roligt att göra uppgifterna. Man skulle leka med barn man annars inte leker med, säger Greta Kråknäs.

Hur gör man då?

– Men det är ju lätt. Bara att gå fram och fråga: vill du komma med och leka? Vi har en egen busklubb, som vi bjudit in nya kompisar till, berättar Fanny Backman.

Lika duktig var Jessica Huhtio, sex år, som tillsammans med kusinerna Arthur och Wilma Lindblad, 2 och 4 år, och väninnan Astrid Moshagen, 6 år, står och väntar på att dörrarna till konsertsalen ska öppnas. Hon visar stolt upp sin nyckelring där fem färggranna monster med stora gap dinglar.

– En uppgift var att överraska sina kompisar. Jag bjöd dem alla på godis, säger Jessica Huhtio.

Vad gör man efter att man samlat ihop alla monster?

– Då måste man fortsätta på samma sätt förstås. Man kan göra uppgifterna på nytt.

Djungeltjuten ekade

Den förväntansfulla stämningen utanför den stora konsertsalen går inte att ta miste på. När Buu-klubbens programledare tillsammans med bandet Arne Alligator och Djungeltrumman sedan intar scenen är det ingen som förmår sitta stilla på läktarna. Och det är inte meningen heller. Tillsammans med programledarna Stefanie "Fifi" af Björkesten, Sofia "Soufi" Wredlund, Niclas Johansson och Jonathan "Jontti" Granbacka får publiken lösa kompisuppgifterna en gång till, medan bandet klämmer i med den ena djungellåten efter den andra.

Sångtexterna verkar ha etsat sig fast i minnet också hos föräldrarna, som inte är nödbedda att sjunga med.

– Jag tror det är en väldigt nyttig kampanj. Det är särskilt bra att barnen fått så många konkreta tips, säger Marina Sederholm med 5-åriga dottern Saga i famnen.

– Arne Alligator är bäst. Bäst i världen, tycker Sebastian Bärlund och Tiger Hafrén, 6 år, som vet vad de talar om eftersom de båda går i musiklekskola.

Sebastian Bärlund tycker att kompiskampanjen inte behöver ha en övre åldersgräns.

– Du borde också börja samla på monster genast, säger han.

 

Kompiskampanjen Säg hej o le!
- En kampanj för att förebygga mobbning som arrangeras av barnprogrammet Buu-klubben i samarbete med Folkhälsan.
- Kampanjen började i februari och pågår hela året.
- Målet är att stärka barnens ansvar för varandra och ge råd om hur man gör för att vara en god vän.
- Barnen får en nyckelring och ett häfte med uppgifter. För varje uppgift man löst får man hänga ett kompismonster i nyckelringen.


De fem kompisuppgifterna är:
1. Lär det hemliga kompistecknet åt någon som ännu inte kan det.
2. Tala om för ett annat barn varför du tycker om att leka med honom eller henne.
3. Lek med någon som du inte annars brukar leka med.
4. Gå fram och trösta någon som du ser är ledsen.
5. Fundera ut något som du tror att en kompis skulle bli glad av.

Kompiskonserten kan ses på Yle arenan och sänds på nytt i Yle Fem söndagen den 14 oktober kl. 14.00.