Foto: Lehtikuva/Roni Rekomaa

HRM: Avloppsslammet SOK:s ansvar

Helsingfors stad har fått nog av avloppsproblem och startar nu ett kampanjkrig mot avloppsfettet.

Orsaken bakom avloppsstoppet, som i lördags ledde till att stora mängder avloppsslam sprutade ut ur en brunn vid Stationsplatsen, var problem på fastighetsägaren SOK:s sida.

– Vi vet inte vad det var som gjorde att avloppsbrunnen blockerades men vi undersöker saken noggrant så att något motsvarande inte ska hända igen. Tömningen av fettbrunnarna har skötts klanderfritt så det kan inte vara det som är orsaken. Det handlar om ett plötsligt stopp i brunnen som gett upphov till ett massivt tryck, uppger SOK:s servicechef Heikki Salin.

Den som är ansvarig till olyckan är ersättningsskyldig. Det gäller både uppstädningen av området samt eventuella andra skador som uppstått.

Enligt Salin vidtog SOK åtgärder så snabbt man kunde klockan 16.30 i lördags. Åtgärderna räckte inte för att förhindra den obehagliga olyckan. Flera kubikmeter fett- och bajssörja sprutade upp via en brunn vid Sokos Hotell Vakuuna och restaurang Casa Largo.

”Stor mängd riskplatser”
Slammet, som luktade stickande illa, orsakade stora problem för både bilar och fotgängare. Flera personer uppges också ha halkat i den hala sörjan.

På måndagen granskade Helsingforsregionens miljötjänster (HRM) avloppsnätet och regionchef Sami Sillstén kunde tidigt informera att det inte fanns någon blockering i HRM:s avloppsnät men på SOK:s sida upptäcktes en fylld fettbrunn. Från HRM:s sida är man så trött på fastighetsskötare som missköter sina fettbrunnar att man utlyser krig mot avloppsfettet genom att inleda en kampanj.

– Det finns en stor mängd motsvarande riskplatser i det restaurangtäta centrala Helsingfors och det finns fastighetsägare som inte sköter städningen av fettbrunnarna som man ska, säger övervakningsingenjör Heli Lindberg från HRM.

Den här gången handlade det uppenbart inte om slarv utan om någonting som stoppat avloppsflödet.
Avloppsstopp är inte ovanliga i Helsingfors. Trots åratal av kampanjer finns det folk som envisas med att spola ner blöjor och bindor – de vanligaste orsakerna till allvarliga problem.

– Man glömmer att det också för det egna hushållets del kan sluta med att det som spolats ner kommer tillbaka hem, med eftertryck. När toan eller tvättstället bör jar dra dåligt ska man alltid  ringa rörmokaren, säger Lindberg.