Foto: Leif Weckström

Design för hela slanten på stan

Nya ting med fokus på design, och så använda grejer som söker ett nytt hem. Helsingfors är som bäst som en enda stor marknad.

Designveckan i Helsingfors inleds i dag med den traditionella marknaden i Kabelfabriken i Grsäviken. Som vanligt bågnar huset av prylar. Utbudet av design och form täcker det mesta, från handväskor och mattor till stolar och tyger. Somliga föremål är uppenbart haipade, andra ser ut att dyka upp på den ena mässan efter den andra.

En del är ungefär 25 procent billigare än normalt, andra grejer kan vara rena rama fyndet. Det gäller att vara prismedveten, och inte ha klaustrofobi för Kabelfabriken är tidvis som en myrstack med en massa människor på väg åt olika håll. Stämningen är det ändå inte något fel på, trängseltrivsel som på en julmarknad. I dag på eftermiddagen besöker förresten grafikerlegenden Erik Bruun Kabelfabriken och berättar om sitt arbete. 

Kabelfabrikens marknad är öppen på söndag men i till exempel Södervik fortsätter utställningen Vardagsskatter ända till 16 september och i Tull- och Packhuset på Skatudden står inredning och design i fokus. 

Mest vardagliga fynd gör helsingforsarna i hemkvarteren, på gator och torg. I dag är nämligen städdagen, dagen då man tömmer källaren och vinden och garderoben och säljer sina gamla prylar på trottoaren.