Foto: Laura Böök. Stadsingenjör Raimo K. Saarinen på Kaserntorget i Helsingfors.

Helsingfors stad kan åter få en egen trädgårdsmästare

Intetsägande tjänstetitlar ska ersättas av tydliga yrkesbenämningar som stadsträdgårdsmästare, stadsforstmästare och underhållschef. Det här planerar Byggnadskontoret i Helsingfors.

– Det är dags att återinföra gamla fina tjänstetitlar som till exempel distriktsträdgårdsmästare, stadsträdgårdsmästare och stadsforstmästare, säger Raimo K. Saarinen som är högsta chef på Byggnadskontoret i Helsingfors.

Också Nämnden för allmänna ärenden som styr Byggnadskontoret har på senaste tiden diskuterat att ta i bruk de gamla titlarna.
Gårdagens Hbl skrev om trädgårdsexperten Börje Fri som tycker det är synd att staden inte längre har en stadsträdgårdsmästare och som menar att beslutet att slopa tjänsten år 2004 kan skönjas i stadsbilden.

Stolt stadsingenjör
Raimo K. Saarinen säger att de gamla titlarna som berättar vad en person jobbar med är bättre än moderna intetsägande verkschefstitlar och projektchefsbenämningar.

– Själv använder jag gärna titeln stadsingenjör, säger Saarinen som är vd för Byggnadskontoret.

De gamla titlarna kan ändå inte tas i bruk över en natt. Det här beror på en rättsprocess där en tjänsteinnehavare besvärade sig mot den förra organisationsreformen som genomfördes vid Byggnadskontoret.

Raimo K. Saarinen anser att Byggnadskontoret trots att det inte finns någon tjänsteman med titeln stadsträdgårdsmästare, har en stor sakkunskap i hur grönområdena ska skötas och planeras.

– Bara för att befattningen saknas betyder det inte att expertisen gör det. Staden får mycket positiv respons på sina parker, säger Saarinen och nämner Esplanadparken som flitigt brukar fotograferas av turister.

Börje Fri vill slå ett slag för mångåriga blommande växter och påtalade i gårdagens Hbl att det är mycket dyrt att flera gånger per säsong byta ut samtliga blommor, vilket är praxisen i stadens paradparker.

– I Helsingfors är det tradition att använda ettåriga sommarblommor, men sannolikt kommer också vi att börja använda mer perenner, säger Saarinen.

Enligt Saarinen är intresset för planteringar och trädgårdar stort på Byggnadskontoret. I maj åkte tjänstemän och politiker och bekantade sig med parker i Enköping och Stockholm. Enköping anses vara Sveriges främsta trädgårdsstad och har satsat stort på mångåriga planteringar och blomstermångfald.

 

Läs hela intervjun i dagens HBL 29.8