Mångkulturellt. Ahmed Muhamed, Akram Farah och Hassan Omar är uppvuxna med fötterna i två kulturer. De känner sig hemma i Helsingfors som är en lugn och trygg stad även om rasism förekommer. Foto: Cata Portin

De är den nya generationens helsingforsare

Hassan, Ahmed och Akram är andra generationens invandrare. De känner sig mer som somalier än som finländare, men Helsingfors känns som hemma. Tillsammans med fyra andra somaliska ungdomar berättar de om sig själva och sin stad i boken Mun stadi.

– Jag ser mig själv som den nya generationens finländare, säger Hassan Omar, 21.

Hans föräldrar kommer från Somalia, själv är han född och uppvuxen i Helsingfors.

Ahmed Muhamed, 23 och Akram Farah, 22, kom till Finland som barn.

– Jag ser mig själv mer som somalier. Jag representerar Finland, men jag ser mig inte som finländare, säger Farah och får medhåll av Muhamed.

– Jag är finländsk medborgare, men inte finländare.

De här tre unga männen hör till den grupp ungdomar som brukade samlas i det mångkulturella vardagsrummet för unga mellan 13 och 20 i Helsingfors.

Ungdomarna blev tillfrågade om de ville delta i ett projekt om hur unga invandrare ser på sig själva och sin hemstad. Omar, Muhamed och Farah har varit med från start. Det har blivit en foto- och  videoutställning, ett radioprogram och nu boken Mun stadi (Min stad).

– Boken visar på ett bra sätt att det är fel att generalisera. Bara de få som figurerar i boken har väldigt olika åsikter. Projektet har också lärt mig att förstå mig själv bättre, säger Ahmed Muhamed.

– Folk som har sett mina videor har sagt att det är som att se minnen filmade av vem som helst, berättar Akram Farah.

Mångkulturell stad

Forskaren Helena Oikarinen-Jabai är redaktör för boken.

– Det som överraskade mig var ungdomarnas expertis och beredskap att ta itu med frågor som berör dem själva. Många nya aspekter öppnade sig för mig: till exempel att Helsingfors är en verkligt mångkulturell stad. I bland annat östra Helsingfors har ungdomarna hittat sin egen kultur och sina egna kontaktytor. Det här borde man stödja också i ungdomsarbetet och utbildningen. Man borde dra nytta av mångfalden och inse att finländskhet är mångfald.

Vi ska fråga ungdomarna själva.

Hurdan stad är Helsingfors att bo i?

– Helsingfors är Helsingfors. En liten stad. Jag har varit i London, staden är för stor för mig. I Helsingfors är det lätt att röra sig med kollektivtrafik, det är en lugn, familjevänlig stad, säger Farah.

– En lugn, bra stad. Inte för stor, inte för liten. Man kan lätt röra sig från ett ställe till ett annat, säger Muhamed.

Omar är lite mer kritisk.

– Helsingfors lämpar sig bäst för familjer och äldre. Staden är väldigt lugn. Efter klockan 16 är det som att vara i ödemarken. Klockan 6 på morgonen vaknar staden till liv igen när alla robotar beger sig till jobbet.

Rasism är fördomar

För de här ungdomarna är Helsingfors hemma. Men hemma betyder för dem också en vardag med rasistiska inslag.

– Ingen har attackerat mig fysiskt, men jag stöter på fördomar varje dag. Jag börjar vänja mig, det lönar sig inte att ta illa upp, säger Akram Farah.

Ahmed Muhamed håller med, rasismen i det finländska samhället handlar främst om fördomar.

– Jag måste hela tiden bevisa att jag är en bra typ. Folk känner mig inte och kan vara rädda för mig.

Enligt trion finns det vissa aktuella ämnen som tillfälligt får rasismen att öka. Det senaste exemplet är uppståndelsen kring Yles kortfilm där marskalk Mannerheim spelas av en mörkhyad Kenyan. Akram Farah berättar om en incident nyligen.

– Jag gick genom köpcentret i Gårdsbacka när en kvinna ropade åt mig och frågade med ironisk stämma om jag är den svarta Mannerheim. Jag svarade ja, det är jag, vill du ha en autograf?

Också Hassan har upplevt att Mannerheim-uppståndelsen genererade fler rasistiska kommentarer, men i allmänhet har rasismen i Helsingfors minskat klart, menar han.

– Hela mitt liv har jag mötts av rasism. I tonåren kändes det illa, men inte längre. Folk borde inte generalisera och dra alla invandrare över samma kam. Jag har blivit påhoppad flera gånger, men inte beskyller jag alla finländare för det, utan dem som attackerade mig.

De här ungdomarna är uppvuxna med ena foten i föräldrarnas kultur och den andra i den finländska kulturen.

– Det att vi har vår egen kultur gör det inte svårare att anpassa sig. Att en stark egen kultur skulle hindra anpassning är en myt, säger Ahmed Muhamed.

– Jag har fått lära mig hem­ifrån att hålla fast vid min egen kultur, att jag ska veta varifrån jag kommer. När man vet var man har sina rötter är det lättare att tillägna sig den nya kulturen, säger Hassan Omar.

 

Invandrare berättar

• Boken Mun stadi ges ut av Migrations­institutet.
• Sju unga somaliska män berättar om sig själva och sin hemstad Helsingfors.
• I höst kommer en fotoutställning att ordnas vid Migrationsinstitutet i Åbo.
• Forskaren Helena Oikarinen-Jabai är redaktör.