Foto: Cata Portin

Också den sista brickan föll under Konstens natt

Tusentals människor samlades på Senatstorget i Helsingfors i går kväll för att se också den sista brickan i det flera kilometerlånga dominot falla.

Ett av de absoluta dragplåstren under Konstens natt i år var de tusentals dominobrickor i sten som färdades genom Helsingfors, med start på Observatoriebacken för att få omkull spelets sista bricka på Senatstorget.

Det är den brittiska performansgruppen Station House Opera som står bakom arrangemangen. Tidigare har dominobrickor färdats i England, Frankrike och Slovenien.

Trängseln på och omkring Salutorget var enorm och den som inte hade kommit på plats i väldigt god tid eller mätte minst 190 centimeter, fick stå på tå för att få ens en liten glimt att stenbrickorna.

– Det var lite av en besvikelse. Vi såg ingenting. Vid posthuset fick vi en glimt av brickorna, men de föll fort och vi lyckades inte ens få en ordentlig bild, berättar Anneli Niemi, som kommit till Senatstorget tillsammans med sin väninna.

Under stenbrickornas färd genom staden stoppades dominoeffekten upp några gånger när folk lyckades stöta till brickorna.
Kanske ännu mer imponerande än själva konstverket var nog folkmassorna på det vanligtvis så öde Senatstorget. Flera gånger hördes spontant jubel och applåder från den tättpackade folkmassan. Också på Alexandersgatan var det full trängsel och gatan fylldes av musik och ett färggrant människomyller.

För Anneli Niemis del fortsatte kvällen från Senatstorget vidare till Nationalmuseet och därifrån till Operan.
Helsingfors kunde bjuda på runt 200 evenemang runt om i staden i går. Många caféer fylldes av sång och musik, teatrar bjöd på specialprogram och många museer hade kvällsöppet med gratis inträde. Det bjöds också på bland annat barnkarneval och kortfilmer.

Konstens natt ordnades i Helsingfors för första gången 1989. Folkfesten är en del av kulturfestivalen Helsingfors festspel.