Interaktiv lekplats håller äldre i rörelse

På torsdagen invigs en ny park i Lillhoplax. Syftet är att locka äldre människor att motionera, och enligt grundarna är det den första interaktiva seniorparken i världen. Med dator och rörelsedetektor får motionären instruktioner och utvärdering.

Marjatta Leivo och Kristiina Liesjärvi står på varsin sida på en par-gunga och skrattar. De provar ut några av de tjugotalet stationer som finns i den nya parken. Kristiina Liesjärvi tycker att det är väldigt bra övningar man kan göra här. För egen del kommer hon nog ändå inte gå hit så ofta, men det beror bara på att hon redan har fullt upp.

– Jag har mina egna övningar. Jag simmar, går på gym och dansar latinamerikansk dans. På vintern åker jag slalom, säger hon.

Som ovanligt aktiv pensionär har hon också tips på hur man kan få andra att röra sig mer.

– Man måste prata med alla och dra med dem på olika saker, säger hon.

Den mest högteknologiska av de olika övningarna består av en rund motionsyta med siffror i olika fält på marken, med en stor orange båge ovanför, som har en kamera för att se rörelser. Ett tryck på en knapp startar datorn, som till exempel erbjuder en gruppövning med musik, eller ett snabbhetstest där motionären ska ta sig till siffrorna som en röst i datorn läser upp. De olika stationerna ger övning i styrka, rörlighet, minne och balans.

Det är Miina Sillanpää-stiftelsen som ligger bakom idén om parken, som de öppnar tillsammans med Helsingfors Stad. De olika träningsredskapen har utformats av samma företag som formgivit Angry Birds-parkerna, finländska Lappset.

– Vi vill hitta modiga och nya tankar som gör livet bättre för äldre. Det ska vara användbart men också roligt, säger Miina Sillanpää-stiftelsens direktör Eija Sorvari.

Pensionären Matti Kolehmainen som bor i Tölö kan intyga att det är roligt. Han och hans fru har fått pröva några av övningarna i förväg.

– Man börjar leka! Men parken skulle ligga bredvid barnens lekplats. Vi tar ofta hand om våra barnbarn, säger han.

Parken kommer att vara öppen för alla intresserade att använda på dagtid. Varje torsdag mellan klockan ett och två till slutet av oktober finns personal på plats för att visa hur man gör, dessutom vid samma tid fredag denna vecka.