Video från stöddemonstration vid ambassaden i Helsingfors

I väntan på domen mot performancegruppen Pussy Riot slöt över hundra personer upp utanför ryska ambassaden. De protesterade mot att gruppen hotas av ett treårigt fängelsestraff.

– Frihet för konsten, frihet för Ryssland, Frihet för Pussy Riot, skanderade demonstranterna utanför ryska ambassaden på Fabriksgatan i Helsingfors strax efter tolv i dag.

Flera hade klätt sig i rånarluvor, precis som Pussy Riot när de framförde sin punksång Gudsmoder, kasta ut Putin! i Kristi frälsares katedral i Moskva tidigare i år.

Pussy Riot består av Nadezjda Tolokonnikova, Jekaterina Samutsevitj och Marija Aljochina. De anklagas för huliganism. Fallet har väckt stor uppmärksamhet i hela världen.

– De som tror att Pussy Riots sång var en protest mot ryska kyrkan lyssnar för mycket på propagandanyheterna i rysk tv. Självklart var det en protest mot Putin. Jag röstade i det ryska presidentvalet och tycker att Putin inte är någon äkta president, säger en kvinna från Moskva som vill kallas för Grusja.

Kvinnan är rysk medborgare och vill inte ha sitt namn med i tidningen.

– Det skulle leda till problem.

På grund av ett vägbygge precis utanför huvudingången till ambassaden hölls demonstrationen på andra sidan gatan. Mitt under demonstrationen dök en rundlagd medelålders man upp från ambassadsbyggnaden. Han fotograferade demonstranterna under några minuter. Något annan reaktion visade inte ambassaden på protesten.

Harri Simolin och Sonata Hauta-Aho var initiativtagare till demonstrationen, som även stöddes av Amnesty.

– Det ordnas demonstrationer för Pussy Riot i hela världen i dag. Finländarna bryr sig om Pussy Riot. Jag skulle uppskatta att det är 150 personer på plats här, säger Simolin.

Läs mer om bakgrunden till Pussy Riot här!