Grafik: Måns Eklund

Restaurangdagen återvänder i helgen

Restaurangdagen har ynglat av sig och nu för tiden grundar vanligt folk popup-restauranger i bland annat Amsterdam, Stockholm, Budapest, Zürich, Reykjavik, New York, Wien, Tokyo, Polen, Danmark och Estland. På söndag arrangeras den sjätte restaurangdagen i moderlandet Finland.

Det är knappt ett och ett halvt år sedan den första restaurangdagen ordnades i Helsingfors, sedan dess har det ordnas fem dagar då vem som helst får grunda sin egen restaurang för en dag. I år bjuder helsingforsarna bland annat på belgiska våfflor, vegetariska burgare, soppa till förmån för utvecklingsstörda barn i Estland och en meny som baserar sig enbart på råvaror kockarna plockat, jagat och fiskat ihop själva.

Vik: Smaska på larver och gräshoppor och andra insekter på Ravintola Ötökkä i Vik. Ett alternativ till att få i sig proteiner, men ingenting för hängivna vegetarianer. Ötökkä bjuder också på bland annat honungssaft och nässelpesto.

Bondevägen 15

Rödbergen: Marthakretsen Prima bjuder på solsoppa och focacciabröd. Skölj ner maten med hemmagjord svartvinbärssaft. Alla intäkter går till förmån för utvecklingsstörda barn i Estland.

Stora Robertsgatan 43

Ulrikasborg: När du ätit dig mätt och börjar bli sugen på något sött lönar det sig att ta sig till restaurang Cupcakery i Ulrikasborg. Här serveras det muffins med olika sorters smak och glasyr.

Petersgatan 5

Berghäll: Hamfree burgers serverar vegetariska burgare och burgare på älgkött. Alla ingredienser, bröd, ketchup, senap och biffar, är hemlagade.

Franzensgatan 15

Tölö: Restaurang Mjölkbutiken bjuder på kaffe, saft och smörgåsar med bland annat prickig korv. älgsoppa och ogräsbröd. Alla råvaror är självplockade, jagade och fiskade.

Tempelgatan 3–5.

Kampen: Belgalicious Waffels. För mellan två och fem euro kan man köpa äkta belgiska våfflor. Är du mätt som en plätt kan du köpa med dig en hög, de håller några dagar i kylen.

Malmgatan 24

Brändö: La Garage bjuder på traditionell mat som ugnspotatis med både kött och skaldjur. Maten serveras i ett garage på Brändö.

Kyösti Kallios väg 10.

Kottby: Avnjut frukost i Kottby där frukostrestaurangen Käpy serverar à la carte-frukost under lummiga träd.

Sampsavägen 27

Drumsö: Vill du ta dig ut i nästan-skärgården bjuder restaurang Lystiserkkujen popup-keittiö på traditionell laxsoppa med rågbröd i koloniträdgården längst ut på Drumsö.

Västerfjärdsnäset 392