– Vi vill att det inte ska kännas för pompöst, vi vill visa att vi är tillgängliga, säger Mia Haglund, om vänsterungas brunchträff i Sinebrychoffparken. Foto: Laura Böök

Gräsrotsaktiva tar steget ut i rampljuset

Politiska diskussioner blandades med grillmat och skålar när vänsterunga ordnade parkbrunch i södra Helsingfors. – Vänstern syns starkare i andra stadsdelar men vi vill visa att vi är aktiva också här, säger kommunalvalskandidaten Mia Haglund.


Vänsterpartiets fördelningar Röda Rummet, Vänstern i Tölö och Vasemmistolinkki stod tillsammans bakom det löst arrangerade jippot i Sinebrychoffparken i går – på Facebook lockade man "alla hippier, juppier, hipsters, vanligt folk – just du!" att komma och bekanta sig med partiet.

– Vänsterpartiet är inte det första man får i tankarna här, trots att här bor många som tänker vänster – många upplever att partiet på något vis har varit för argt, säger Aura Kostiainen som är ordförande för vänstern i Tölö och kandidat i kommunalvalet i höst.

Doften av mat och den lilla paviljongen lockar till platsen nyfikna parknjutare som undrar vad det handlar om.
– Det här ser trevligt ut, inte så där vanligt politiskt trugande, säger 20-åriga Sipi Rossi och plockar några korvar.

Han har fått rösta bara två gånger hittills, ena gången var det nära att det blev på en vänsterpartist.
– Kanske de kommer att locka mig nu med bulla och korv, säger han med ett smil och smiter i väg med sin kompis.

Återpolitisering av unga

Både Kostiainen och Haglund ställer upp för partiet för första gången. Vägen till politiken har gått via studentpolitik och gräsrotsaktivism – en inkörsport som de båda anser ha blivit allt viktigare. Kostiainen tar som exempel Kalliorörelsen.

– När folk gör sådant som inte är politiskt aktivt men som stöder vissa värderingar, då blir steget till politiken inte längre lika långt.

Haglund är själv aktiv i Tölörörelsen som jobbar för att liva upp stadsdelen.
– Man måste ta göra sådan stadskultur som man vill ha – utan att förvänta sig att det bara sker från ovan, säger Haglund.

Hon påpekar att det förra riksdagsvalet aktiverade många att ha åsikter – och får medhåll av Kostiainen som är glad över att det blivit mer okej att vara politiskt aktiv.
– Man behöver inte stå på barrikaderna eller kedja fast sig, rörelsen kan se ut på många olika sätt.
 

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.