– Vi vill att det inte ska kännas för pompöst, vi vill visa att vi är tillgängliga, säger Mia Haglund, om vänsterungas brunchträff i Sinebrychoffparken. Foto: Laura Böök

Gräsrotsaktiva tar steget ut i rampljuset

Politiska diskussioner blandades med grillmat och skålar när vänsterunga ordnade parkbrunch i södra Helsingfors. – Vänstern syns starkare i andra stadsdelar men vi vill visa att vi är aktiva också här, säger kommunalvalskandidaten Mia Haglund.


Vänsterpartiets fördelningar Röda Rummet, Vänstern i Tölö och Vasemmistolinkki stod tillsammans bakom det löst arrangerade jippot i Sinebrychoffparken i går – på Facebook lockade man "alla hippier, juppier, hipsters, vanligt folk – just du!" att komma och bekanta sig med partiet.

– Vänsterpartiet är inte det första man får i tankarna här, trots att här bor många som tänker vänster – många upplever att partiet på något vis har varit för argt, säger Aura Kostiainen som är ordförande för vänstern i Tölö och kandidat i kommunalvalet i höst.

Doften av mat och den lilla paviljongen lockar till platsen nyfikna parknjutare som undrar vad det handlar om.
– Det här ser trevligt ut, inte så där vanligt politiskt trugande, säger 20-åriga Sipi Rossi och plockar några korvar.

Han har fått rösta bara två gånger hittills, ena gången var det nära att det blev på en vänsterpartist.
– Kanske de kommer att locka mig nu med bulla och korv, säger han med ett smil och smiter i väg med sin kompis.

Återpolitisering av unga

Både Kostiainen och Haglund ställer upp för partiet för första gången. Vägen till politiken har gått via studentpolitik och gräsrotsaktivism – en inkörsport som de båda anser ha blivit allt viktigare. Kostiainen tar som exempel Kalliorörelsen.

– När folk gör sådant som inte är politiskt aktivt men som stöder vissa värderingar, då blir steget till politiken inte längre lika långt.

Haglund är själv aktiv i Tölörörelsen som jobbar för att liva upp stadsdelen.
– Man måste ta göra sådan stadskultur som man vill ha – utan att förvänta sig att det bara sker från ovan, säger Haglund.

Hon påpekar att det förra riksdagsvalet aktiverade många att ha åsikter – och får medhåll av Kostiainen som är glad över att det blivit mer okej att vara politiskt aktiv.
– Man behöver inte stå på barrikaderna eller kedja fast sig, rörelsen kan se ut på många olika sätt.