Färgklick. På Busholmen byggs bostäder för tusentals och det inkluderar också en huslänga med över 200 studentbostäder. Foto: Leif Weckström

Bopriser på Busholmen startar vid 7 500 per kvadratmeter

Medelpriset för en bostad i Helsingfors är 3 718 euro per kvadratmeter, Esbo är något förmånligare, Vanda betydligt billigare. Nybyggen i innerstan tenderar att vara dyrast och på Busholmen finns de första bostäderna till salu i höst. Utgångspriset är 7 500 euro per kvadratmeter.

Hundra hektar aktiv byggplats är lika med damm som yr omkring och så den där speciella ljudvärlden med buller och gnissel från traktorer, lastbilar, borrmaskiner och lyftkranar. I det här skedet saknar Busholmen allt som heter trivselfaktor och till virrvarret bidrar labyrinten till trafikarrangemang som berör hela området.

Men det gamla hamnområdet håller på att förvandlas och redan nu är ett trettiotal husbyggen i gång. Det är inte en stadsdel som byggs över en natt.

– Tidtabellen är att området står färdigt 2015, säger projektchef Timo Laitinen på Helsingfors stad.

På Busholmen bygger man boende för 17 000 invånare. Det är några tusen fler än i Ekenäs och några tusen färre än i Jakobstad. På området uppstår dessutom jobb för tusentals människor.

– Busholmen erbjuder de flesta former av boende. Ungefär 40 procent av bostadsbeståndet anknyts till prisreglerade Hitas, och en lika stor andel är ägarboende medan resten är hyresboende. På området finns naturligtvis också olika varianter av hyresboende och både seniorhus och bostadsrätter. Efterfrågan på alla former av boende kan redan nu beskrivas som mycket stort, säger Laitinen.

Bostadshusen färdigställs i takt med att detaljplanerna för kvarteren vinner laga kraft.

Stora skillnader inom staden

De allra första ägarbostäderna, som säljs på fria marknaden, uppförs nära Crusellbron och kommer till salu i höst.

– Meningen är att starta marknadsföringen i höst. Medelpriset på bostäderna kommer att röra sig kring 7 500 per kvadratmeter, säger försäljningschef Esa Turunen på byggföretaget Lemminkäinen.

Summan motsvarar rätt väl den allmänna nivån på nya bostadshus i innerstan. Men det finns avsevärt dyrare exempel, i nybyggena vid Tölöviken kretsar priserna kring 11 000–12 000 euro per kvadratmeter och på Sandvikskajen snuddar man vid 10 000.

Statistiken från årets andra kvartal över sålda bostäder, i både gamla och nya hus i Helsingfors, säger att priserna har sjunkit något. Dock inte med mer än 0,6 procent från årets första kvartal, det vill säga januari–mars. På ett år har priserna ändå stigit 0,7 procent.

Medelpriset på de sålda bostäderna i Helsingfors var i april-juni 3 718 euro per kvadratmeter, men variationen är stor från stadsdel till stadsdel. I södra Helsingfors var medelpriset 5 400 euro per kvadratmeter medan de mest förmånliga bostäderna, 2 600 euro per kvadratmeter, fanns att köpa i de nordöstra delarna av staden.

Helsingfors toppar klart om man jämför med grannkommunerna, för att inte tala om riksnivå. I Esbo är snittpriset för en bostad 3 238 euro per kvadratmeter medan man i Vanda kommer undan med 2 573 euro. Medelpriset för alla sålda bostäder i Finland var i april-juni 2 214 euro.