Dagvårdschefen Lena Granqvist och barnträdgårdsläraren Linda Rehnström ställer i ordning inför invigningen. Foto: Dan Andersson

Nytt svenskt daghem öppnar

I dag öppnar det svenskspråkiga daghemmet Anna sina dörrar. Daghemmet har plats för 28 barn men just nu är endast tolv av platserna fyllda.

Barnavårdsföreningen i Finland är en av de privata organisationer som nu bidrar till att lätta på trycket när daghemsköerna är långa. Daghemmet fungerar i en gammal vacker träbyggnad på Andra linjen i Berghäll. När Hbl besöker det nya daghemmet håller dagvårdschefen Lena Granqvist och barnträdgårdsläraren Linda Rehnström på att ställa i ordning allting för invigningen. Det ska monteras skötbord, skaffas knappussel och pottor. Tidigare verkade ett språkbadsdaghem, som också drevs av Barnavårdsföreningen, i lokalen.

– Det mesta fanns redan, men det gällde att köpa nytt för mindre barn. Dockhörnan görs till exempel om till en myshörna där småttingarna kan gosa, säger Granqvist.

Daghemmet har plats för 28 barn men just nu är endast tolv av platserna fyllda.

– Vi har ett köpavtal med Helsingfors stads svenska dagvård på Utbildningsverket. Eftersom förhandlingarna om upphandlingen skedde på försommaren blev det ganska sent klart att vi startar vår verksamhet.

Det är staden som i första hand väljer i vilket dagis barnet ska gå. Till skillnad från en del andra privata daghem blir kostnaderna i detta fall inte högre för föräldrarna. De betalar samma dagvårdsavgift som på kommunala daghem i Helsingfors och faktureras av staden.

– I första hand är det barn som inte fått plats någon annanstans som börjar här. Många föräldrar har ännu inte hunnit söka hit, men vi tror att platserna fylls på hösten, säger Granqvist.

Daghemmet Anna ligger i samma kvarter som daghemmet Brita Maria Renlund på Wallinsgatan, som också ägs av Barnavårdsföreningen. Daghemmen delar innergård och har ett gemensamt kök där man själv tillreder maten. Granqvist hoppas också på fler synergieffekter mellan daghemmen. Daghemmet Brita Maria Renlund har plats för 42 och en del av dem som inte fått plats där börjar på daghemmet Anna.

– Som jag har förstått det kommer staden inte att öppna nya daghem med färre än 63 platser. Vi vill gärna hålla våra enheter små och tror att det småskaliga ger ett mervärde, säger Granqvist.

Daghemmet Anna använder sig av arbetsmodellen Tidigt familjestöd som innebär att alla har en egenvårdare för att underlätta starten. I personalen ingår två barnträdgårdslärare, två barnskötare och en kokerska.

– Vi är glada över att ha behörig personal att starta med men har faktiskt en barnskötarplats öppen. Eftersom vi till en början har så få barn är det ingen brådska att fixa den fjärde i teamet men vi hoppas få platsen fylld i mitten av augusti.