Panu Kontkanen ansvarade för svettningstälten tillsammans med Thomas Yellowhair. Foto: Niklas Sandström

Arkitektstudenter badade indianbastu och rökte ägg

De europeiska arkitektstudenternas två veckor långa sammankomst i Södervik kulminerade i ett svettningstält och en rejäl fest.

Vanligtvis sitter de framför datorn på en arkitektbyrå i London. Nu röker de abborrar och räkor i en egengjord rökugn. För brittiska Jack Richards och Will Burgess har de europeiska arkitektstudenternas Wastelands-evenemang i Södervik i Helsingfors framför allt varit någonting annorlunda.

– Jag har vant mig vid att sova på ett hårt stengolv nu. Kanske måste jag sova på golvet när jag kommer hem också, säger Burgess.

De senaste två veckorna har han tillsammans med Richards och Emma Uncles lett en workshop där målet var att bygga en rökugn. Eller lett och lett: enligt honom kunde de tio deltagarna många saker bättre än tutorerna – som att lägga tegelstenar.

– Vi försökte röka ägg också men det var inte så lyckat, säger Richards.

Men vad har rökugnar med arkitektur att göra? Killarna säger att de har fått en insikt i olika byggnadsmetoder. Efter att ha byggt flera rökugnar vet de också bättre hur rök beter sig.

Lördagen var den sista dagen för evenemanget. Det var dags att visa upp resultatet av vad de 400 deltagarna åstadkommit i fyrtio workshopar både på evenemangsområdet i Södervik vid Fiskehamnen och på andra håll i staden.

På temat rök fortsätter det också i nästa workshop. Det går rökigt till när Panu Kontkanen värmer stenar för det indianska svettningstältet.

– Det blir ungefär lika hett som i en bastu men luften är fuktigare. Dessutom cirkulerar inte luften så hettan är värre än i en bastu, säger han.

Han har hållit workshopen tillsammans med Thomas Yellowhair, en fullblodig lakotaindian som är bosatt i Finland. Stenarna som Kontkanen nu hettar upp ska sättas in i gropen i mitten av tältet. Men den här gången blir det inga ceremonier eller meditationer som tidigare i veckan, utan bara bastu.

Samtidigt som vi lämnar området gör också en del av deltagarna det. De ska inhandla öl. Innan alla återvänder till studier och jobb på olika håll i Europa blir det nämligen en ordentlig fest den sista kvällen.