Jorden på tomten i Horsbäck är full av benbitar. Foto: Annika Wasström

Människoskallar och ben hittades i Horsbäck

En industritomt i Horsbäck har blivit den sista viloplatsen för döda Ekenäsbor. På tisdagen hittade en familj med en nyfiken hund människoskallar under en buske och marken på tomten var full av benbitar.

– Benen kommer förmodligen från kyrkogården. Då det gjordes grävprojekt forslades jord i väg och av någon anledning har den dumpats  i Horsbäck, uppger överkomissarie Rune Svahn vid Västra Nylands polisinrättning.

Polisen misstänker inget brott, men har tagit hand om skallarna som fanns på tomten.

Carita Siltanen, chef för begravningsväsendet, bekräftar att mullen och benen kommer från marken kring Ekenäs kyrka.

– Det är mull som har grävts upp då vi byggde en fem meter lång dränering till vattenfallet Hoppet vid Ekenäs kyrka i våras. Det är alltså inte gamla gravar det handlar om. Benen i mullen är sådana som kommit fram under kyrkans golv vid renoveringar och blivit nedgrävda i en grop på gården.

Siltanen säger att det kan röra sig om ben från 1600-talet, då det var vanligt att begrava döda i jordgolvet inne i kyrkan. Polisen har nu hand om skallarna och de största benbitarna och Siltanen säger att församlingen ska gräva ned dem på kyrkogården igen. Vad som händer med de övriga benbitarna och det som eventuellt ännu finns kvar i mullhögarna är oklart.

– Det beror väl på entreprenören och om han börjar sålla mullen, säger Siltanen. 

Läs mer i tidningen Västra Nyland på torsdag.