Arkivbild.

Äldre personer utsatta för rån i Borgå

Flera fall av rån mot äldre personer har inträffat i Borgåtrakten de senaste dagarna. Enligt kriminalkommissarie Peter Fagerholm är situationen oroväckande och han hoppas att eventuella ögonvittnen tar kontakt med polisen.

I torsdags rånades en kvinna född 1925 av två utländska kvinnor i Runebergsparken i Borgå. Den ena kvinnan höll fast den äldre kvinnans rollator medan den andra slet åt sig en värdefull guldkedja från den äldres hals. Rånet skedde vid halv ettiden på dagen.

Senare samma dag stal två utländska kvinnor en guldring och alla pengar av en rörelsehindrad äldre man i stadsparken. Mannen rörde sig med en eldriven invalidmoped. Rånet skedde vid fyra-femtiden på torsdag eftermiddag.

– Kvinnorna lockade in mannen i parken där de sedan kom åt hans pengar, säger kriminalkommissarie Peter Fagerholm vid polisinrättningen i Östra Nyland.

I söndags stal två utländska kvinnor ett halsband av en äldre person på Helkamäentie i Askola. Polisen misstänker att det är samma kvinnor som står bakom alla brotten.

Enligt Peter Fagerholm är det oroväckande att stölderna är så fräcka och att de tycks vara riktade mot äldre människor.

– Det är allvarligt när det gäller äldre människor. Faller de omkull så kan det leda till mycket allvarliga skador trots att det kanske inte är tjuvarnas avsikt att skada.

Fagerholm tror att folk har fått så mycket information om ligor som försöker sälja smycken att tjuvarna har blivit tvungna att gå på svagare människor.

Enligt polisen ska Borgåborna ringa till nödnumret 112 direkt om de lägger märke till aggressiva smyckesförsäljare på stan.

– Ifall ett gäng flockas runt en åldring så gå dit och se vad som sker, säger Fagerholm.

Polisen ber eventuella ögonvittnen att ringa numret 071-873 87 53 eller gå till närmsta polisstation.

– Vi hoppas på uppgifter från folk som rört sig i Borgå på torsdagen. Vi önskar speciellt tips om bilar och registernummer, säger Fagerholm.