Emma Kemppainen och Stefanie Sirén. Foto: Niklas Tallqvist

Inga leriga festivaler i framtiden

I åratal har folkmassor i gummistövlar svärmat till de stora musikfestivalerna i finländska skogar. Hbl:s mediekafé diskuterade framtidens sommarfestivaler.

– Den nya generationen av festi­valbesökare är inte längre intresserade av stora festivaler som ordnas i andra ändan av Finland, säger Zachris Sundell, promotor på Livenation Finland.

Sundell är en av deltagarna i sommarens andra mediekafé som ordnades i samband med stadsfestivalen Garden party vid Edesviken i Helsingfors.

De andra paneldeltagarna bestod av Emma Kemppainen, sångare i LCMDF och festivalbesökaren, Hbl- journalisten  Stefanie Sirén. Diskussionen leddes av Hbl:s musikreporter Janne Strang.

– Det som jag tycker är tråkigt med stora festivaler så som Provinssirock och Ruisrock är att artisterna alltid är de samma. Jag skulle gärna ha mer alternativ musik, säger Kemppainen.

Sirén håller med om att festivalerna också borde bjuda på ny musik.

– En av orsakerna till att gå på festivaler är att hitta nya band jag inte vetat om tidigare.

Framtidens musikevenemang är redan på väg att bli mer nischade. I stadsdelar som Rödbergen och Berghäll är det vanligt med så kallade kvartersfestivaler, där invånarna fungerar som arrangörer till småskaliga gatufester.

– Framtidens festivaler kommer att vara allt mer nischade, något slags större kvartersfestivaler med ett koncentrerat utbud, säger Sundell.

Något som skiljer dagens festivaler från tidigare är säkerheten.

– Vi följer aktivt med hur festivalerna arrangeras i andra länder. Säkerheten är det viktigaste då en festival ordnas, säger Sundell.

Sirén har upplevt en festival i Portugal som gick lugnt till och hon poängterar att säkerheten inte alltid är lika med mängden av ordningsvakter.

– Där fanns bara en handfull ordningsvakter, men festivalen gick lugnt till och stämningen var på topp.

Om Emma Kemppainen skulle få arrangera en egen festival skulle den vara urban.

– Jag skulle satsa på indiemusik och ordna en till storleken liten festival i Helsingfors.