Under sommaren fylls Finland av en massa festivaler. Men vad gör en festival lyckad? FOTO: Cata Portin

Vad gör en festival lyckad?

Hur skapar man den perfekta festivalen där besökarna trivs, köerna är obefintliga och musiken huvudperson? I panelen sitter en musiker, en professionell festivalarrangör och en festivalbesökare. Diskussionen i sommarens andra mediekafé leds av Hbl:s musikreporter Janne Strang.

I morgon, onsdag, i samband med stadsfestivalen Garden Party ordnar Hbl sommarens andra mediekafé. Den här gången pratar panelen om hur man designar en lyckad festival. Hur gör man för att upplevelsen av musik, sommarnatt och ett hav av andra musikälskare inte ska domineras av frustrerat köande, sura ordningsmän och ett bristfälligt antal toaletter. Behandlas betalande festivalgäster som boskap? Borde man se över alkohollagstiftningen så att publiken inte köar lika länge för en öl som själva spelningen tar? Eller ska man kanske helt förbjuda alkoholförsäljning? Hur mycket är ett skäligt pris för en konsertbiljett och vad händer egentligen backstage?

Gästerna i panelen är Emma Kemppainen (LCMDF), promotorn Zachris Sundell (Livenation Finland) och festivalbesökaren/journalisten Stefanie Sirén. Diskussionen leds av Hbls musikreporter Janne Strang.

Professionellt i Finland

Emma Kemppainen, grundare och en av frontfigurerna i LCMDF, var förut en flitig festivalbesökare – nu för tiden står hon själv på scenen och tycker att det oftast är roligare där än att spela på små klubbar.

– På festivaler är publiken vanligtvis större, dessutom får man lyssna på och träffa de andra banden som spelar på samma festival. Ibland får man riktigt goda vänner som man sedan träffar på olika festivaler år efter år.

Kemppainen gillar backstage med gemensamma utrymmen.

– För något år sedan satt vi back­stage i sällskap med 50 Cent och väntade på att få gå upp på scenen. Mest starstruck var jag nog ändå första gången jag sprang in i Arctic Monkeys.

Ur ett artistperspektiv tycker Kemppainen att festivalerna som ordnas i Finland är mycket professionella.

– På de större festivalerna får folk vanligtvis skäligt betalt. Det innebär att de sköter sitt jobb mer professio­nellt än på de festivaler där en stor del av personalen arbetar mer eller mindre gratis.

Onsdagens mediekafé börjar klockan 14. Spana efter Hbl-tältet vid Tennishallarna i Edesviken. Vi bjuder på glass, smaksatt bubbelvatten och diskussion.