Foto: Lehtikuva/Benjamin Suomela

Romcentret Hirundo väntas flytta

Helsingfors stads tiggararbetsgrupp utreder möjligheten att flytta dagcentret Hirundo utanför innerstaden.

Arbetsgruppen har fått många klagomål om nedskräpningen i området. Många grannar i kvarteret har också klagat på att dagcentrets kunder använder parken utanför centret som toalett.

– Antalet klienter har ökat och utrymmet är för litet. Vi har fått så mycket kritik från folk i grannskapet att vi tog beslutet att flytta dagcentret, så fort vi hittar ett mer ändamålsenligt utrymme, gärna i till exempel något industriområde utanför innerstaden, säger Jarmo Räihä, ledande expert vid Helsingfors socialverk.

I Helsingfors finns för tillfället ungefär 400–500 utländska romer, antalet är ungefär samma som i fjol. Kundbesöken på dagcentret Hirundo har vuxit med 30 procent från i fjol och andelen barn har vuxit till mer än 10 procent av alla besökare. Stadens tiggararbetsgrupp uppskattar att romerna allt oftare bor i bilar. Däremot gör de mer sällan upp läger. Byggnadskontoret har lovat att leverera en sopcontainer  till parken. Övervakningen i området intensifieras i samarbete med polisen. Polisen körde i går bort flera romer från området på grund av olagliga läger.

I centret finns bara ett par toaletter för flera hundra klienter, varför ordnar ni inte fler om de inte motsvarar behovet?
– Till lägret i Fiskehamnen skaffades några kemikaliska toaletter. Ändå uträttade de sina behov i naturen. Också det här tyder på att vi behöver nya utrymmen. klientantalet har helt enkelt uppskattats fel, säger Räihä.

Romerna vräks från sina läger och bilar schasas iväg. Kommer det att ordnas övernattning på det nya stället?
– Utgångspunkten är att de i och med den fria rörligheten har rätt att vistas här i tre månader, men måste ordna boendet på egen bekostnad. Stadsstyrelsen beslöt för ett år sedan att inte ordna boende för dem.

Hbl skrev nyligen om det organiserade tiggeriet bland romer i Helsingfors, vilket har fått polisen att utreda fallet. Arbetsgruppen tar inte ställning till huruvida kriterierna för människohandel uppfylls  bland den rörliga befolkningen.
– Tiggeriet är ändå en verksamhet som styrs utifrån bland annat genom att tiggandet och resorna till Finland är organiserade. Bilresorna är ofta organiserade och ska betalas i efterhand, säger Räihä.