Vitt mösshav vid sits för 850 studerande

Till tonerna av Helan går invigdes den första storsitsen i Helsingfors historia i eftermiddag. Skål! Sonja Schalin, Erik Johansson, Maria Holmström, Emil Jansson, Jenna Jalava och Emil Larma från Svenska handelshögskolan.

850 studenter från olika studentkårer, nationer och ämnesföreningar i Helsingfors deltog i en sits under bar himmel på Senatstorget.

– Det är en fantastisk idé att introducera studiekultur också för andra än studerande. För mig är det här en upplevelse jag är med om en gång i livet, säger Charlotta Hyttinen, ordförande i Svenska studenters agro-forstförening.

Storsitsen, som evenemanget kallas, är troligtvis den första i sitt slag. Sitsen, eller sittningen, ordnas i samband med World Student Capital och firandet av Helsingfors 200-årsjubileum som huvudstad.

Varifrån kom idén?

– Den föddes som många andra goda idéer på en fest. Det var en träff med universitetets rektor, prorektorer, nationernas inspektorer och kuratorer. Vi kom fram till att de hade varit roligt med ett bidrag till jubileumsåret. Sedan när vi gick hem på kvällen tror jag inte någon tänkte att det verkligen skulle bli av, säger Patrik Westerback.

Han är kurator vid Nylands Nation och sitter med i den kommitté som arrangerat storsitsen.

Läs mera i morgondagens Hbl!